Robert Brantberg är en finlandssvensk författare. Brantberg är född i Helsingfors. Han flyttade till Uleåborg i början av 1980-talet. Brantberg gjorde en lång karriär som journalist innan han blev fackboksförfattare. Han har arbetat som journalist i tidningarna Kaleva och Hymy samt i Yles faktaprogram Akuutti (Akuten). Brantberg var med och grundade Radio Kaiku i Uleåborg.
Hur blev du en fackboksförfattare?
– Jag skrev i tio års tid omfattande tidningstexter om historiska personer och krigshändelser. Chefen för bokförlaget Revontuli bad mig sedan skriva en bok om finländska generaler. Det var så min karriär som författare började.
– Det var ganska lätt för mig att bli fackboksförfattare eftersom jag hade skrivit en hel del omfattande historiska texter. Jag hade redan en bas för många kommande böcker.
Hur blir dina böcker till?
– Jag skriver varje dag mellan klockan sex på morgonen och klockan två på eftermiddagen. Jag tar pauser ibland. Jag går till butiken och tar en promenad, det piggar upp mig. Ibland tar jag en tupplur på eftermiddagen. Då fortsätter jag skriva på kvällen. När boken börjar bli färdig jobbar jag också under veckosluten. Det här är stillasittande arbete som kräver koncentration.
Hur lång tid tar det att skriva en fackbok?
– Det tar ungefär två år för mig att skriva en fackbok. Först föds tanken om bokens tema. Efter det börjar själva skrivandet. I början handlar det mera om planering. Boken blir till i samarbete med bokförlaget. I allmänhet skriver jag på två olika böcker samtidigt.
– När jag blir led på den ena boken så kan jag ta itu med den andra. Det här sättet att jobba passar mig.
– Jag skriver historiska fackböcker enligt hur händelseförloppet verkligen gick till. I den ordningen som saker har hänt. Jag börjar alltid mina böcker med någon speciellt viktig händelse som första kapitlet får handla om.
Din senaste bok, Hitler – Koko tarina (”hela berättelsen”) gavs ut i höstas. Hur valde du ett så brett ämne?
– När jag började tänka på Adolf Hitler som tema för en fackbok blev jag själv också förvånad. Fast det skrivits massor om Hitler, har ingen gjort en fackbok om honom. Det här är den första finländska biografin om Hitler.
Fick du reda på något nytt om Hitler när du skrev om honom?
– Ganska mycket. Framför allt fick jag reda på saker från Hitlers ungdom. Han bodde i Wien på den tiden och ville bli konstnär. Jag undersökte de brev Hitler skrev till sina bekanta. Det finns många brev kvar efter honom. Min tolkning är att nazistpartiet och Hitler kom till makten tack vare USA:s ekonomiska kollaps. Hela världen upplevde en ekonomisk depression. Nazisterna utnyttjade detta. Det gäller att vara på sin vakt för liknande utveckling idag.
– Ämnet är intressant och fruktansvärt. 1930–1940-talen och Nazityskland var en fruktansvärd tid i världshistorien. Jag försöker skriva neutralt och så att historien berättas så sanningsenligt som möjligt. Sakinnehållet talar sitt eget tydliga språk. Hitlers hat mot judarna, antisemitismen, kommer fram redan på 1920-talet i hans bok Mein Kampf.