En sallad kan göras på nästan vilka ingredienser som helst. Den här salladen har frukt och bär. Det passar bra att lägga i också grönsallat i den här salladen.
Ingredienser för sommarsallad:
4 persikor
½ liter jordgubbar
1–2 stora mozzarellabollar
Några basilikakvistar
Granskott (det nya ljusgröna på granens kvistar)
Balsamicosås (finns att köpa i matbutiken)
Så gör du:
- Skär persikorna i klyftor. Hetta upp persikorna i en grillpanna eller i ugnen. Har du fått tag på riktigt mogen och söt frukt är den godast som sådan, då behöver du inte hetta upp den. Ringla över lite honung.
- Snoppa jordgubbarna. Ta alltså bort den gröna stjälken. Skär sedan jordgubbarna i två bitar.
- Lägg upp persika, jordgubbar, basilika och skivad mozzarella turvis i en skål. Smaksätt med granskott och balsamicosås.
Observera:
Du får plocka granskott bara om du har fått lov av den som äger marken där granen växer. Granskott plockas på våren eller början av sommaren.
Recept: Finlands svenska marthaförbund