Karl Fazer Ab är ett stort finländskt livsmedelsbolag. Fazer är ett familjeföretag där flera av släktens medlemmar ännu jobbar.
Ett café, bakelser, godis och kinuski
Torsdagen den 17 september år 1891 öppnade Karl Fazer ett café i Helsingfors. Fazers café på Glogatan 3 blev snabbt ett populärt ställe för många Helsingforsare. Choklad och konfekt tillverkades i samma hus där caféet fanns.
Caféet finns ännu idag kvar på samma adress.
Karl Otto Fazer ville redan som ung bli konditor, alltså sockerbagare. Han studerade i Tyskland, Frankrike och Ryssland. Från Ryssland hämtade han till exempel recept på kinuski, alltså kolasås, till Finland.
Bland de första karamellerna som tillverkades fanns Rönnbär och Kiss Kiss. Marmeladen Gröna kulor har tillverkats sedan 1929. Fazer tillverkar varje år 25 miljoner Gröna kulor i godisfabriken i Villmanstrand.
Sötsaker under krigstid
Fazer fortsatte sin produktion också under krigstiden. Det var svårt att få tag på socker, fett och kakao under 1940-talet. Choklad kunde man därför inte tillverka. Men kex och marmelad tillverkades och ett slags kakao gjordes av rostade sojabönor.
Hälsosamma, hållbara produkter
Fazer utvecklar hela tiden nya produkter och vill också sälja hälsosam och ekologiskt hållbar mat. Vegansk godis och hälsosamma frukostflingor är några av de nyare produkterna hos Fazer. Nu satsar Fazer också på xylitolprodukter och bygger en egen xylitolfabrik i Lahtis. Xylitol smakar sött men kan ändå vara hälsosamt.
NAAAAAAAAAMMMMM FAZER ÄR BÄST???
jag äääääälskar fazers blååååå!!!?❤????