För Teemu blev bin ett yrke

Text: Mari Vainio
Foto: Mari Vainio
Artikel publicerad: 09.10.2019

Teemu Ojanne vet hur man sköter bin. Honung är en hälsosam naturdelikatess.

Många människor är intresserade av biodling. Först är det en hobby. Senare kan det bli arbete. Så gick det för Teemu Ojanne.

– Först läste jag böcker om biodling. Sedan gick jag en grundkurs. Efter det tog jag en yrkesexamen i biodling.

Ojanne har också studerat bivetenskap vid universitetet.

Nu har Ojanne ungefär 30 bikupor i Mörskom.

Bina samlar nektar på ett område ungefär 1,5 kilometer från sitt bo. Man kan placeras bona, alltså kuporna i närheten av de blommor man vill. När en sorts blommor har blommat ut kan man flytta bikupan till ett annat ställe där det finns andra blommor. Man kan ha kupor också på en liten gård.

Bränn inte honungen

Honung passar i mat och hjälper mot förkylning

– Man kan använda honung på många sätt i matlagning och bakning. På hösten gör man sylt och saft. Då kan man tillsätta honung i både sylt och saft. Men man ska komma ihåg att honung är mycket sötare än socker.

Honungen är också antibakteriell. Det betyder att den förstör bakterier. Därför kan honung hjälpa när man är förkyld och har hosta.

– Men honungens nyttiga egenskaper förstörs om man värmer upp den. Om du vill ha honung i ditt te ska du tillsätta honungen först när teet har svalnat lite och du börjar dricka, säger Ojanne.

Man kan också använda honung på små sår och brännskador.

Mera information: www.mehilaishoitajat.fi alltombiodling

Läs en längre text i LL-Bladet 15/2019

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)