Gott att äta som smakar jul

Text: Kati Pohjanmaa
Foto: Kati Pohjanmaa
Artikel publicerad: 18.12.2025

Väntan på julen kan börja när jultårtorna gräddas i ugnen och glöggen värms i kastrullen.

En jultårta är ett bakverk som har formen av en stjärna. Jultårtan görs av smördeg och har oftast plommonsylt i mitten. Men det går bra att använda någon annan sylt eller marmelad.

Man kan också göra en salt version av jultårtan. Vi tipsar om jultårtor med skinka och färskost.

Söta jultårtor
1 paket djupfryst tårtdeg (500 gram)
1 deciliter plommonsylt eller annan sylt
1 ägg till pensling

Gör så här:
1. Tina degen som det står på paketet
2. Dela degplattorna på hälften så du får fyrkanter.
3. Skär skåror hörnen på fyrkanterna.
4. Vik in varannan degsnibb så det bildas en stjärna.
5. Lägg en tesked sylt i mitten.
6. Pensla tårtorna med vispat ägg.
7. Grädda i ugnen på 225 grader tills tårtorna är vackert gyllenbruna. Det tar ungefär 10 minuter.

Kryddig glögg
En kryddig glögg värmer skönt en vinterkväll. Glöggen är en dryck som kom till Finland för mer än hundra år sedan.

Glögg gör man av vin eller saft. Man kryddar glöggen med till exempel kanel, nejlika och ingefära.

Du kan köpa färdig glögg i butiken. Alkoholfri glögg passar för alla.

Värm glöggen i en kastrull tills den nästan kokar. Servera med russin och mandel.

Salta jultårtor
1 paket djupfryst tårtdeg
1 ägg för pensling
1 deciliter färskost
10 skivor skinka
Örter till garnering

Gör så här:
1. Tina tårtdegen som det står på paketet
2. Dela degplattorna på hälften till fyrkanter.
3. Pensla fyrkanterna med vispat ägg.
4. Grädda fyrkanterna i ugnen i 225 grader i ungefär 10 minuter.
5. Låt fyrkanterna svalna.
6. Bred sedan ut färskost och lägg på en skiva skinka.
7. Garnera till slut med färska örter.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)