Bagaren Janne Juusola tar en plåt med vackert gräddade lantbröd ur ugnen. En läcker doft sprider sig i bageriet.
– Det känns bra att få jobba som bagare. Bröd är en så viktig sak för människor. Jag får liksom arbeta med en grundläggande sak i livet, funderar Janne.
Han gillar också att jobba med händerna. Men bagaren Janne är inte alltid glad: – Inför helger köper folk mycket bröd och andra bakverk. Då måste jag stiga upp jättetidigt, redan klockan tre på morgonen. Då är jag ibland trött. Fast egentligen är det ganska trevligt att vara vaken när alla andra fortfarande sover.
Brödet jäser med hjälp av en surdeg
Bageri Gryn är ett litet hantverksbageri i Åbo. I bageriet arbetar Janne, hans fru Tuija Juusola och fem andra personer.
I Bageri Gryn används surdeg som grund för alla bröd. Det betyder att bageriet inte använder vanlig jäst, utan surdeg. I surdeg finns vildjäst och bakterier som får degen att stiger.
Att använda surdeg är ett traditionellt sätt att baka. Det är långsammare och besvärligare att baka med surdeg än med vanlig jäst. Degen måste jäsa över natten innan man kan baka ut den till bröd.
– Men jag tycker att surdegsbröd smakar bättre än bröd bakat med vanlig jäst, påpekar Janne.
– Surdegsbrödets yta är också mera frasig än bröd med vanlig jäst. Och brödets struktur är annars också annorlunda, segare, tillägger han.
Ekologiskt mjöl från närområdet
Det har grundats många små hantverks- bagerier i Finland de senaste åren, liknande som Bageri Gryn.
– Mat uppskattas allt mera. Folk vill äta gott bröd, sådant som gjorts för hand och av råvaror av bra kvalitet, påpekar Tuija Juusola.
Bageri Gryn använder enbart ekologiskt mjöl. Mjölet kommer från en närliggande ekologisk kvarn. Där mals kornen på ett traditionellt sätt med hjälp av en kvarnsten.
– Vi använder enbart surdeg, vatten och mjöl i våra produkter. Vi använder inga tillsatsämnen, nämner Tuija.
Att baka hemma
Många finländare bakar också hemma. Intresset för bakning gör också att det nu sänds en massa bakprogram på TV.
Hurdana råd kan branschens expert ge åt en nybörjare som vill lyckas med bakandet?
– Det lönar sig att köpa möjligast gott och färskt mjöl, tipsar Janne.
– En nybörjare får också gärna följa receptet noggrant. Men det gör ingenting om man inte lyckas på första gången. Sedan när man har lite erfarenhet så kan man börja prova egna recept, tillägger Janne.