Harriet gillar att baka med många smaker

Text: Maria Österlund
Foto: Harriet Järf
Artikel publicerad: 20.03.2024

Harriet vann hela tävlingen i tv-programmet Koko Suomi Leipoo i slutet av januari. Hon kan just nu
kalla sig för Finland bästa hemmabagare.

Var tror du ditt intresse för bakning kommer ifrån?
– Det har funnits ett intresse för hantverk i vår familj. Att baka är ett slags hantverk. Jag syr eller stickar inte så mycket, jag bakar i stället.

Vad bakar du helst?
– Pepparkakshus har varit en specialitet. Jag tycker särskilt mycket om att dekorera dem. Ett år gav jag hemmagjorda pepparkakshus i julklapp till alla mina släktingar.

Har du tävlat tidigare?
– Ja, när Stockmann fyllde 150 år, år 2012. Företaget hade en tävling om att baka en födelsedagstårta. Min tårta kom då på delad första plats. Den tårtan hade smak av choklad, lime och svarta vinbär. Jag hade dekorerat tårtan så att den såg ut som en shoppingkasse.

Hur var det att tävla i tv-programmet Koko Suomi leipoo?
– Först var det jättenervöst. Jag tänkte att alla andra är så duktiga. Men jag blev lugnare mot slutet.

Var ni som tävlade hårda konkurrenter?
– Visst ville alla deltagare vinna. Men vi var vänliga mot varandra och hade trevligt tillsammans. Vi hjälpte också varandra. Om någon till exempel hade slut på sitt smör så var det alltid någon annan tävlande som lånade.

Hur blir man bra på att baka?
– Man ska vara lite envis. Det gäller att öva på nytt och på nytt. När man kan baka grundrecept kan man börja ändra och hitta på själv.

Vad säger du till den som inte är så duktig på att baka och ibland misslyckas?
– Alla misslyckas ibland. Jag misslyckades själv också i tävlingen. Jag som alltid lyckas med maräng fick plötsligt problem med marängsmeten.

– Om man misslyckas ska man bara hålla sig lugn. Ibland kan man använda ett misslyckat bakverk
på något sätt. Om en kaka går sönder kan man till exempel sätta glasyr på. Då märker ingen och det är lika gott i alla fall.

Vad bakar du allra helst själv?
– Jag tycker om att baka ganska invecklade saker med många ingredienser och flera smaker. Men jag tycker också om att baka bulle. Nybakt bulle är ju så himla gott!

Är du lika bra på att baka matbröd som söta bakverk?
– Jag är helt klart en bättre sockerbagare. Det är lite synd för hembakt matbröd är ju så gott. Dessutom känns bröd nyttigare än söta bakverk. Visst bakar jag matbröd också. Men det lyckas inte alltid så bra.

– Jag skulle till exempel gärna baka bröd med surdeg. Men för mig har degroten, alltså surdegen, ibland torkat bort.

Följer du recepten noga eller improviserar du?
– Jag improviserar helst. Fast det är klart att när man bakar något första gången är det klokt att följa receptet.

Vilket är viktigare för dig, smaken eller utseendet?
– Smaken är viktigast. Men visst är det viktigt att bakverket ser fint ut också. Jag tycker verkligen om att dekorera kakor och bakelser. Jag har flera burkar hemma med färdiga marängfigurer och annat man kan dekorera med. I tävlingen var det viktigt att våra bakverk såg fina ut. Det skulle ju se bra ut på tv.

Vad är din favoritsmak när du bakar?
– Jag gillar rabarber jättemycket. Och så gillar jag morotskaka. Visste ni att man kan använda morotskaka som tårtbotten när man gör en tårta? Det blir jättegott!

Vad har du för framtidsplaner?
– Vi har nyss flyttat till ett nytt hus i Borgå. Det är mycket på gång i livet. Jag jobbar med kommunikation och har bakning som hobby. Min dröm är att i framtiden kunna kombinera kommunikation och bakning och göra det till mitt jobb.

Profil:

Namn: Harriet Järf
Ålder: 37 år
Boningsort: Borgå
Yrke: kommunikationsexpert på Borgå stad
Familj: man och två barn i dagisåldern
Aktuell: Finlands bästa hemmabagare
Hobbyer: att baka, men också att gå på loppis och planera inredning i sitt nya hem.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)