Håll reda på vart dina pengar går
Mia Markula är ekonomi- och skuldrådgivare på rättshjälpsbyrån i Egentliga Finland. Hon påminner oss om att pengarna måste räcka till de viktiga sakerna. Sådana viktiga saker är till exempel hyra, mat och mediciner.
Ofta lägger vi pengar på saker som inte är så nödvändiga. Det kan kännas att det mest gäller små summor. Men när man räknar ihop alla små summor under en månad så blir det ändå mycket pengar.
Saker som man kanske kan klara sig utan är strömnings- tjänster för musik och film. Det är också klokt att fundera på om det är helt nödvändigt att ofta köpa take away-kaffe. När du tittar efter vilka summor som har dragits från ditt bankkonto ser du vart pengarna har gått. Det viktiga är att du planerar hur du ska använda dina pengar.
Får du de stöd du har rätt till?
Det lönar sig också att ta reda på om du får alla stöd som du enligt lagen har rätt till. I Finland är det statens organisation Folkpensionsanstalten, FPA som har hand om människornas sociala trygghet.
En person eller familj kan få utkomststöd från FPA. Det är pengar som kan användas till nödvändiga dagliga utgifter. Hos FPA kan man också ansöka om bostadsstöd. Med bostadsstödet kan man betala en del av hyran. Det finns också olika stöd för till exempel flyktingar, personer med funktions- nedsättningar och för långtidssjuka.
Församlingarna och många välgörenhets- organisationer hjälper också människor som har ekonomiska problem. I många kommuner finns det till exempel så kallade brödköer. Där kan man få hämta mat gratis.
Lägg undan pengar på ett sparkonto
Om det bara är möjligt är det klokt att lägga undan lite penar på ett skilt sparkonto. Då använder du inte pengarna lika lätt som om de ligger på ditt vanliga konto. Det är klokt att spara ens en liten summa pengar varje månad. Om man gör det växer den sparade summan pengar så småningom.
Om du har egna sparpengar behöver du inte ta lån om du överraskande måste köpa något viktigt. Det blir dyrt att ta lån för man måste bland annat betala ränta för lånet.
Du kan också spara i fonder
Om man har sina pengar i en fond kan summan öka mera än om pengarna är på ett vanligt bankkonto. Man kan spara pengar i fonder om det är pengar man inte genast behöver för viktiga utgifter. I en fond växlar summan pengar, beroende på ekonomin i samhället. Ibland kan det finnas mera pengar där och ibland mindre. Därför lönar det sig inte att ta ut pengar från fonden när som helst.
En fond kan bestå av aktier i olika företag eller en blandning av aktier och andra värdepapper. En fond kan till exempel satsa på företag i ett speciellt land. En annan fond kan satsa på företag inom databranschen.
I många banker kan man fondspara med så lite som tio euro per månad.
När värdet på aktierna i fonden stiger, ökar också värdet på fondandelarna. Men om aktiernas värde sjunker så minskar värdet på fondandelarna. Det här betyder att det finns en risk när man placerar pengar i en fond. Man kan också förlora pengar.
Det finns fonder med olika risker. En fond med hög risk kan ge bättre vinst än en fond med låg risk. Men å andra sidan är det större risk att förlora en del av sina pengar om man placerar i en fond med hög risk.
Att fondspara än ändå oftast mindre riskfyllt än om man själv köper aktier i något företag. Även om någon av aktierna i fonden minskar i värde, kan de andra aktierna i fonden behålla sitt värde eller till och med öka i värde.
Man kan få mera betalningstid
Det är möjligt att få mera betalningstid och betala räkningen senare om du kommer överens om saken med den som har skickat räkningen. Det är klokt att genast ta tag i saken och komma överens även om det känns svårt. Till slut måste man ändå betala räkningarna.
Om dina pengar till exempel inte räcker till för att betala hyran ska du genast ta kontakt med hyresvärden. För om hyran blir obetald kan du tvingas flytta bort från din bostad.
Om du lämnar dina räkningar obetalda kan du också ”förlora dina kredituppgifter”. Det betyder att du inte längre kan få lån. Det kan också vara svårt att hyra en bostad om det finns en anmärkning på dina kredituppgifter.
Det är en dålig idé att ta ett snabblån när pengarna är slut. De här snabblånen har mycket höga räntor. Det här leder till att din skuld kan bli förvånansvärt stor. Du kan alltså tvingas betala mycket mera än du har lånat. Att betala bort ett snabblån med ett annat snabblån gör att problemen bara blir större.
Hjälp hos ekonomi- och skuldrådgivningen
Om du inte klarar av att sköta din ekonomi ska du ta kontakt med kommunens ekonomi- och skuldrådgivning.
– Ofta kommer folk och ber om hjälp för sent. Ju snabbare man tar tag i problemen desto bättre, säger skuldrådgivare Mia Markula.
Om man har riktigt svåra ekonomiska problem kan man få skuldsanering. Då tittar man igenom skulderna och dina pengar och bestämmer hur mycket du kan betala av dina skulder varje månad.
Men för att få skuldsanering krävs det att du redan har något slags balans i din ekonomi. Du kan inte få skuldsanering om du till exempel är spelberoende och hela tiden tar mera lån. Det kostar ingenting att gå till ekonomi- och skuldrådgivningen. Många kommuner har sådan service och den är gratis.
Om du behöver hjälp kan du också ta kontakt med Garantistiftelsen (Takuusäätiö). Det är en organisation som hjälper vanliga människor som har ekonomiska problem och skulder. Det finns en hjälpande telefon som har numret: 0800 98009. Från måndag till torsdag klockan. 10-14 kan man få service på svenska.
Det här kan du spara på
• Spara in på saker som inte är nödvändiga. Sådant är till exempel tobak, alkohol, strömningstjänster för musik och film, medlemskap i ett gym, kafébesök och restaurangbesök.
• Gör inte impulsköp. Köp bara sådant som du har planerat i förväg
• Kom ihåg att det går att köpa kläder, leksaker och hobbyredskap som inte är helt nya. Använda saker är billigare och det är dessutom naturvänligt att köpa använt.
• Tänk i förväg ut vad du ska köpa i matbutiken. Skriv upp på en lapp vad du behöver. Utnyttja erbjudanden, men köpa ändå inte onödiga saker. Du ska inte heller köpa för stora förpackningar. Då kan en del av maten bli dålig och du tvingas kasta bort den.
• Fundera om du verkligen behöver en egen bil. Det går åt mycket pengar till bilförsäkringar och reparationer.