Köp inte för mycket!

Text: Maria Österlund
Foto: Shutterstock
Artikel publicerad: 21.12.2016

Köp inte för mycket, varken mat eller gåvor. Det rådet ger Elisabeth Eriksson som är sakkunnig i huslig ekonomi hos Marthaförbundet.

Inför jul använder många mera pengar än vanligt. Man vill ge julklappar till familj och vänner. Och så vill man ha all den goda julmaten.

Det här kostar pengar. Ibland blir julförberedelserna så dyra att det är ont om pengar i plånboken efter jul.

Enligt Elisabeth Eriksson behöver julen inte kosta väldigt mycket. Eller hon säger att det är bra att bestämma i förväg hur mycket julen får kosta. Man kan göra upp en budget.

– Det är klart att julmat och julklappar kostar, men det behöver inte bli väldigt dyrt. Man ska inte låta det bli dyrare än man har råd med. Julen blir inte trevligare ju mera pengar man satsar på den, säger hon.

Alla rätter behövs inte

Eriksson säger att man ska tänka efter ordentligt när man planerar julmaten. Det finns väldigt många maträtter på ett traditionellt julbord, men man behöver inte ha alla sorter.

– Man ska fundera vilka rätter man tycker om. Det är ingen idé att laga eller köpa mat som ingen egentligen vill ha bara för att det är tradition, säger hon.

Eriksson säger också att man inte ska skaffa för stora mängder mat. Man ska fundera hur många personer som ska äta och köpa lämpliga mängder.

– I år är många matbutiker dessutom öppna på annandag jul och kanske redan på juldagen. Man kan alltså köpa mera mat om någonting tar slut, säger hon.

Inte för mycket julklappar

Det är trevligt med julklappar men det är ingen idé att överdriva.

– Det är onödigt att vänja barnen vid för många julklappar. Ofta är det ändå roligast med de två, tre första paketen. Om det finns för många paket så minskar intresset ofta, säger hon.

Titta i frys och skafferi

I januari har många ont om pengar. En del av julklapparna har kanske köpts på kredit och ska betalas i januari. Det är inte så klokt att julhandla på kredit. Och man ska åtminstone inte ta mera kredit i januari. I stället ska man försöka leva billigt för att få ordning på sin ekonomi.

Eriksson ger tipset att titta efter vad som redan finns hemma. Om det finns mjöl och gryn på lager kan man baka bröd. I frysen finns ofta mat som borde ätas upp. Och behöver man handla billig mat är kål och rotsaker bra så här på vintern. Det är billigt, nyttigt och gott.

– Det bästa spartipset är nog att lära sig laga mat själv. Om man är uppfinningsrik kan man laga god mat av billiga ingredienser. Det är dessutom roligt att hitta på nya rätter. Att laga och äta hemma är alltid billigare än att äta på restaurang eller kafé, säger Eriksson.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)