Kyrkan ska kännas trygg

Text: Petri Kiuttu
Foto: Kaisa Kaatra
Artikel publicerad: 16.12.2020

Kari Kanala är kyrkoherde i den finska församlingen Paavalin seurakunta i Helsingfors. Kanala är också känd från andra sammanhang. Han har varit med i flera tv-program.

Hurdant har det här året varit i kyrkan?

– Det här året har kyrkan fått visa vad den kan. Människor har kommit till oss för tröst och stöd. Vår församling har fått 400 nya medlemmar. I år är det också färre än förut som har lämnat församlingen.

– I våras ringde vi tillsammans med staden upp alla äldre över 75 år. Vi tog reda på om de mår bra. Vi erbjöd dem också hjälp med att handla och uträtta ärenden. Behovet av diakoniarbete har ökat mycket. Det socialarbete som kyrkan utför kallas för diakoniarbete.

Följer kyrkan med sin tid?

– Kyrkan försöker förnya sig och tjäna människorna. Några anser att kyrkan då inte högaktar traditionen. Men andra anser att kyrkan förnyar sig för långsamt. Kyrkan kan visa sin kraft så att vi förenar människor.

– Kyrkans framtid är ett litet frågetecken. Kyrkans verksamhet ska komma nära människorna och inte vara instängd inom kyrkans väggar. Grannhjälp och gemenskap är viktiga också inom kyrkan.

Varför blev du präst?

– Jag ville dela med mig av det goda jag själv har fått. För mig är församlingen en gemenskap det är lätt att gå med i. Jag har alltid varit intresserad av bibeln och Jesus. Jag läste bibeln första gången när jag var bara 10 år.

– Jag har alltid haft någon slags tro, fastän mitt barndomshem inte var särskilt religiöst. Jag är också en social person som tycker om att vara tillsammans med människor.

Är kyrkan jämställd?

– Kyrkan är på väg åt det hållet. I den här församlingen försöker vi vara jämställda. Vi viger par av samma kön och vi beaktar olika minoriteter, till exempel transkönade.

– Allt börjar med respekt. Det kan till exempel börja i skriftskolan, där ska var och en våga vara sig själv. Alla måste vara trygga i kyrkan.

Vilken slags kommentarer har du fått från tv-programmen?

– De som gjorde programmet Ensitreffit alttarilla (första träffen vid altaret) ansåg troligen att jag är tillräckligt erfaren för att klara av offentligheten. Jag förstår att ett sådant här kändisskap är övergående.

– Jag har märkt att det är lättare för människor att komma fram och tala med mig eftersom jag är lite känd. Jag tänker också att underhållning kan erbjuda tröst under en tung tid.

Vad betyder julen för dig?

– För präster börjar julen först efter julen. Det beror på att vi vanligen arbetar under julhelgen. På julaftonen håller jag en virtuell diskussionsstund över Teams med församlingen.

– Jag och min fru brukar äta sushi vid jul. För mig brukar utlysningen av julfriden, Tiernapojat (stjärngossarna) och några julsånger räcka till för att skapa julstämning och ge mig julfrid.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)