Också på andra orter med över 10 000 invånare måste man sortera bioavfallet skilt från annat avfall.
Redan tidigare har det rekommenderats att man sorterar sitt bioavfall. I många höghus och radhus har det redan länge funnits ett kärl för bioavfall.
Vad är bioavfall?
Till bioavfall hör allt sådant som förmultnar. Till exempel matrester, skal från frukt och grönsaker. Äggskal och fiskben är bioavfall. Också kaffefilter med kaffesump, tepåsar, hushållspapper och vissnade blommor är bioavfall.
Däremot är keldjurens avföring inte bioavfall. När du gör rent i kattoan ska du alltså lägga avfallet i blandavfallet och inte bland bioavfallet.
Ett sätt att minska på blandavfallet
När man sorterar bioavfallet skilt så minskar man på mängden blandavfall. Det är också ett sätt att minska på klimatförändringen. Av bioavfallet kan man göra energi, biogas.
Många människor som bor i egnahemshus tar hand om sitt bioavfall genom att kompostera. De sätter bioavfallet i sitt eget kompostkärl. Kompostkärlet kallas kompostor.
Den som inte har en egen kompost kan beställa ett insamlingskärl för bioavfall av avfallshanteringsbolaget. I så fall kommer en sopbil och hämtar bioavfallet på samma sätt som blandavfallet.
Den som själv vill kompostera sitt bioavfall ska göra en anmälan till kommunen. Det är avdelningen för miljö och sophantering som tar emot anmälan. I huvudstadsregionen kan man anmäla på webben till adressen www.hsy.fi.
Hur väljer man ett lämpligt kompostkärl?
Kompostkärlet ska vara tätt. Det ska finnas ett starkt nät i botten så att inte möss och råttor kommer in i kompostkärlet.
Det tar lite tid att sortera bioavfallet och kompostera. Men det kan bli en trevlig hobby att sköta komposten. Du hittar information om hur man komposterar både på webben och i böcker om trädgårdsskötsel.
Efter en tid får man näringsrik mull från komposten. Mullen kan man använda för sina krukväxter eller ute i trädgården.
På adressen www.hsy.fi/sv/ hittar du mera information om vilka regler som gäller sophantering och kompostering i Helsingforsregionen.