I medelhavsområdet odlade man morötter redan för 2 000 år sedan.
I dag odlas morötter i hela världen där klimatet är lämpligt. Det odlas morötter också i Finland.
Moroten är mångsidig. Man kan äta morot som rå, hel eller riven. Moroten kan också pressas till morotsjuice. Morot kan ingå i sallader, soppor och stuvningar. Kokt morot är också gott, gärna med lite salt och smör.
Rivna morötter kan blandas i pannkaksmet och i degen till matbröd.
Ett extra gott sätt att äta morötter är som morotskaka.
Moroten är känd för att vara nyttig på flera sätt. Moroten innehåller A- och K-vitamin och flera antioxidanter. Morötter kan därför minska risken för att få vissa cancersjukdomar.
Morot innehåller också ämnen som är bra för hjärtat.
Moroten innehåller ämnet karoten. Om man äter väldigt mycket morötter kan huden få en gulaktig färg av ämnet karoten.
Källa: DN, Wikipedia