Odla mat på balkongen

Text: Seija Niinistö-Samela
Foto: Juha Samela
Artikel publicerad: 28.04.2023

Du kan odla hälsosamma örter och grönsaker på balkongen om det finns tillräckligt med värme och ljus. På en inglasad balkong ska man vädra tillräckligt.

Det går väldigt bra att odla tomater på en solig balkong. Örter trivs också i halvskugga.

Du kan så frön om du vill följa med hur plantorna utvecklas ända från början. Örtfrön och tomatfrön ska sås mellan april och maj enligt råden på fröpåsarna.

Små plantor säljs också i trädgårds-butiker och supermarknader om du vill ha skörd snabbare. Dessutom ger trädgårdsbutikerna råd om hur man sköter och gödslar växterna.

Tomater behöver ljus och värme

Hemodlade tomater är söta och goda. Det finns många olika tomatsorter i olika storlekar. Små tomatsorter som växer i ampel passar bra på balkongen.

Tomater behöver mycket mull och regelbunden gödsel. Dessutom behöver tomatplantorna en varm och ljus plats att växa på.

Du kan odla tomatplantor från frön till exempel på en fönsterbräda. Använd till exempel yoghurtburkar eller små krukor som säljs särskilt för att odla plantor. Du kan senare flytta plantorna till större krukor när de blivit större.

Använd alltid rena krukor för alla plantor som du odlar. Vattna mullen regelbundet så att den hela tiden är fuktig. Tillsätt ungefär en gång i veckan gödsel i vattnet som du ger åt tomatplantan. Följ råden på gödselförpackningen.

Vänj småningom plantorna vid uteluften. Flytta plantorna till balkongen när det blivit varmt på natten.

Pollinera blommorna när tomaten blommar. Du kan skaka växten lätt eller använda en pensel för att sprida pollen från blomma till blomma.

Pollen är frömjölet som finns i blomman. Plocka tomater när de mognar. Flytta in plantan när vädret blir kallare på sensommaren. Tomaterna fortsätter att mogna i rumstemperatur.

Basilika är en ettårig ört. Basilika måste odlas igen varje år.

Det finns mängder av olika örter

Örtplantor kan planteras tillsammans med sommarblommor i en balkonglåda eller skilt för sig i krukor. Frön kan sås i en balkonglåda eller i krukor.

Välj mull som passar frön eller plantor. Vattna mullen, strö ut fröna på mullen och täck sedan fröna med lite mera mull.

Håll mullen fuktig. Känsliga plantor kan först vattnas med en sprayflaska. Örter klarar sig med bara lite gödsel. Du kan också sätta namnlappar med plantornas namn i krukorna.

Citronmeliss trivs också på en skuggig balkong. Den passar till exempel som krydda i fiskrätter. Citronmelissens blad passar bra för att göra ett uppfriskande te. Citronmelissen är en flerårig växt. Det betyder att plantan kan över-vintra inomhus till nästa sommar.

Basilika är en ettårig växt. Basilika måste därför odlas från frö eller planta varje år. Basilika trivs i solen, men inte i direkt brännande värme. Vattna basilikan ofta, helst varje dag.

Citronmeliss växer också på en skuggig plats.

Prova att odla ätbara blommor

Du kan också odla ätbara blommor på balkongen, till exempel krasse och ringblommor. Du ska ändå bara äta blommor som är lämpliga för att ätas.

Krasseblommor finns av många olika färger och slag. Klarröd krasse har en syrlig smak, ljusare blommor är mildare. Blommorna passar till att dekorera tårtor och sallader. Ringblommans orange kronblad kan du till exempel klippa över en sallad eller lägga i en bröddeg. Kronbladen har en mild smak.

Krasse har stora och hårda frön. Blötlägg fröna i vatten några timmar före du planterar dem. Frön av krasse och ringblomma trycks ett par centimeter ner i jorden. Vattna regelbundet.

Både krasse och ringblomma trivs i solen, men även i halvskugga. Fröna ska sås i plantmylla i april. Plantera plantorna i större krukor senast i maj. Du kan flytta ut plantorna när det inte längre är frost på natten.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)