Ville du alltid bli journalist?
– Nja, jag vet inte. När jag gick på nian sade en klasskompis till mig att jag säkert blir journalist. Jag är nyfiken och pratglad och vill veta mera om världen. Men jag var långt över 20 år när jag bestämde mig för journalistiken och kommunikation.
Hur har medievärlden förändrats under din karriär?
– Oj då, det har varit stora förändringar! Teknologin har förändrat allt. Det finns så många kanaler numera. Vem som helst kan ha en egen webbtidning, radiostation eller tv-kanal. Det är mycket jämlikt men också rörigt. Det är inte lätt att veta vem man kan lita på. Det är lättare
än någonsin att sprida lögner.Det traditionella journalistiska arbetets roll känns allt viktigare.
Vilka stunder minns du bäst från din karriär som nyhetsankare?
– Det finns många stunder man minns: dramatiska, också tragiska nyhetsdagar. Men också många helt vanliga dagar, och bra så. En tråkig nyhetsdag känns rätt så bra. Det betyder att inga katastrofer har skett. Många roliga stunder har jag också haft. Ibland har vi skrattat när vi sagt fel av misstag eller haft svårt att uttala svåra utländska namn.
Saknar du Nyhetsläckan?
– Egentligen inte mera. Jag fick en andra chans när programmet flyttade från Yle till MTV3. Då slutade jag som nyhetsankare och jobbade
ett år med Nyhetsläckan. Men nu skulle jag knappast gå tillbaka mera. Det var jätteroligt men allt har sin tid.
Vilka planer har du för framtiden?
– Att fortsätta göra det jag gör nu, alltså arbeta med kommunikation. Jag jobbar ofta som samtalsledare på seminarier. Jag har en egen firma som producerar digitalt innehåll, podcasts och videor. Jag skriver en del och gör en del tv-jobb. Att förena människor, det är mitt jobb och min livsuppgift.
Hur har coronapandemin påverkat ditt eget liv?
– Tack och lov inte så värst mycket. Jag och min hustru har jobb. Barnen går i skola. Vi försöker leva förnuftigt med pandemin. Vi undviker onödiga smittorisker. Men det är trist att inte träffa vänner på samma sätt som vi gjorde före pandemin. Om man vill träffa sina kompisar så får man ta en promenad eller ringas.
Saknar du att jobba också på svenska?
– Det gör jag nog. Det är synd att största delen av kommunikations-jobben i vårt land är på finska. Det vore trevligt att kunna jobba både på finska och på svenska. Jag jobbar faktiskt mera på engelska än på svenska numera.
Vad betyder tvåspråkighet för dig?
– Tvåspråkighet är för mig väldigt viktigt. För mig är tvåspråkighet en livsstil och en identitetsfråga. I min familj har vi också alltid haft mycket engelska. Så egentligen känner jag mig ganska långt som trespråkig. Jag skulle vilja kalla mig trespråkig finlandssvensk.