Maten behöver inte vara invecklad. Det är viktigast att den är lätt att laga och smakar bra.
Det finns mat som får oss att må bra på flera sätt, både i kroppen och i själen. Sådan mat kallas ibland för tröstemat eller så används det engelska uttrycket comfort food.
Pizzans historia
Pizza är en av världens kändaste maträtter. Pizzan kommer ursprungligen från staden Neapel
i Italien. Man säger att det lagades pizza i Neapel redan på 1700-talet.
Till en början var pizza de fattigas mat. Man använde enkla ingredienser: bröd, tomat, ost och örter.
Idag äter människor pizza i hela världen. Och pizzan kan se ut på många sätt.
Här får du ett recept på en ny slags pizza. Vi kallar den dippizza eller doppizza.
Det är en delikatess med ost som gräddas i ugnen. När den tas ur ugnen doppar man färskt bröd i den smälta osten.
Dippizza
Ingredienser:
1 batongbröd eller annat ljust bröd
200 gram färskost
1 deciliter crème fraiche
2 ½ deciliter riven parmesanost
4 ½ deciliter riven mozzarellaost
1 burk (400 gram) krossade tomater
1 tesked oregano
1 tesked basilika
1 tesked persilja
Gör så här:
1. Värm ugnen till 175 grader.
2. Skiva batongbrödet.
3. Blanda färskost, den rivna osten, crème fraiche, krossade tomater och kryddor i en skål.
4. Bred ut blandningen jämnt
på bottnen av en pajform.
5. Rada brödskivorna runt ostblandningen i pajformen.
6. Grädda i ugnen ungefär 20 minuter. Blandningen med ost och tomat ska börja bubbla
och brödet ska få lite färg.
7. Ät och njut av maten genast medan den är varm.
Tips
Med vårt dippizzarecept kan du också tillreda en lite vanligare pizza.
Bred ut blandningen med ost och tomat över en färdig pizzabotten. Grädda i ugnen tills blandningen får lite färg och osten smälter.
Om du vill kan du lägga till tonfisk, strimlad skinka eller någon annan fyllning som du tycker om. Då får du just en sådan pizza du själv vill ha.

