Försommaren är bästa tiden för den lilla nypotatisen med mycket smak! Välj helst potatis som odlats i Finland eller Sverige. Den är mindre vattnig än nypotatis som har kommit från Medelhavsländerna.
Nypotatis är mycket god utan fina tillbehör. Koka potatisen i en kastrull med lite färsk dill. Häll av kokvattnet när potatisen börjar vara mjuk. Låt sedan en klick smör smälta över den nykokta potatisen, salta, ät och njut!
Du kan också passa på att laga Marthaförbundets potatissallad med svamp:
Du behöver:
1 liter nypotatis (kokt)
3 ägg (hårdkokta)
5 stora champinjoner
1 deciliter finklippt persilja
1 deciliter olja
1 kryddmått salt
saften av ½ lime
Gör så här:
• Skiva eller klyv champinjonerna. Grilla eller stek svampen. Låt svalna.
• Gör en dressing på persilja, olja, lime och lite salt.
• Låt svampen stå en stund i dressingen.
• Koka potatisen i vatten i en kastrull. Koktiden är mellan 8 och 15 minuter beroende på hur stora potatisarna är. När potatisen har kokat en stund kan du prova med en gaffel om potatisen är genomkokt och mjuk.
• Koka äggen
• Halvera potatisen. Skala äggen och skär dem i klyftor.
• Placera potatis och ägg på ett salladsfat och bred över av svampen.
• Häll extra dressing över och låt dig väl smaka.
Recept: Finlands svenska marthaförbund