Vad sysslar cybersäkerhetscentret på Traficom med?
– Vi hjälper företag och människor som har råkat ut för problem med det digitala. Det kan vara att någon har tagit sig in i ett företags datasystem och stulit information. Eller att någon enskild människa
har lurats på nätet. Då ger vi råd och säger vad de ska göra för att förhindra eller minska skadan.
Vi ser också till att falska sidor på nätet tas bort när de har anmälts.
– Ibland är det något skojeri på gång som gäller många människor. Då skickar vi ut information
via medierna så att alla kan få informationen.
Hurdana händelser anmäler folk till er?
– Det är väldigt olika saker. Det kan till exempel vara att någon har fått ett konstigt mejl via e-posten eller ett SMS med en konstig länk. Eller ett företag som har fått sitt datasystem kapat.
Hur många är det som hör av sig?
– Det är flera hundra varje vecka.
Vad brukar ni ge för råd?
– Det beror på vad som har hänt. Våra allmänna råd är att inte ge ut sina uppgifter till okända. Man ska akta sig för att klicka på skumma länkar. Man ska aldrig skicka sina bankkoder eller lösenord någonstans. Om någon redan har skickat vidare viktiga koder och lösenord säger vi hur man kan minska skadorna.
– Om någon har fått tag på ens bankuppgifter ska man genast kontakta sin bank och be banken spärra sina konton.
Varför finns det så mycket skojerier? Vad vill dessa skurkar?
– De vill alltid ha pengar. De försöker ofta komma åt människors pengar på banken, men de kan också be människor betala. Ibland uppmanar de människor att betala för något konstigt som inte är sant.
Ett annat sätt är att utpressa människor. De kan till exempel meddela att om de inte får pengar publicerar de bilder eller hemlig information.
– Vi brukar råda människor och företag att inte betala till utpressare. Det finns ingen garanti att skurkarna ger tillbaka information fast de får pengar.
– När det gäller företag eller organisationer så kan skurkarna kapa hela interna datasystem. Det kan leda till att företaget inte kan fungera och orsaka stor ekonomisk skada.
Har det blivit farligare där ute i cyberrymden?
– Det förändras hela tiden. Människor och företag lär sig och låter sig inte luras av alla skojerier. Men å andra sidan hittar skurkarna på nya sätt att luras.
– Vi ska inte skämmas om vi har blivit lurade. Skurkarna är mycket skickliga och hittar på nya sätt.
Falska webbsidor liknar till exempel precis de riktiga webbsidorna.
Hur kan man skydda sig?
– Vi ska inte vara naiva och tro gott om allt och alla. Det lönar sig att vara lite misstänksam. Om ett konstigt meddelande verkar komma från en vän eller ett bekant företag ska vi ta kontakt och fråga vad det är för något. Vi ska inte klicka på konstiga länkar. Vi ska inte heller ladda ner några dataprogram som någon okänd ber oss göra.
Det sägs att man inte kan använda samma lösenord på flera ställen. Är det så?
– Om vi använder samma lösenord och någon skurk får tag på lösenordet så kommer skurken åt många olika ställen vi använder på nätet. Då kan skadan bli stor. Därför är det klokast att ha olika lösenord. Vi ska var noga med att ha olika koder och lösenord för våra privata ärenden och för jobbärenden.
Hur ska vi kunna minnas alla lösenord och koder vi måste ha?
– Idag behöver vi så många lösenord att vi inte kan minnas alla. Då kan man ta hjälp av en lösenordshanterare. Sådana är till exempel Lastpass, 1Password, Bitwarden. Många webbläsare
kan också hjälpa med det här. Till exempel Safari, Chrome, Edge och MacOS kan också minnas lösenord.
Har du ännu något råd att ge?
– Du ska tänka efter och inte ha för bråttom när du sköter digitala ärenden. Om någon säger att det är bråttom och uppmanar dig att snabbt klicka på en länk, ladda ner något eller skicka viktiga uppgifter
ska du se upp. Det är då stor risk att någon vill lura dig.
Namn: Ari-Matti Husa
Ålder: 58 år
Yrke: sakkunnig inom datasäkerhet
Bostadsort: Lojo
Familj: Fru och två hundar och två katter
Hobbyer: Amatörradio, fotografering och frisbeegolf
Cybersäkerhet kallas också datasäkerhet eller informationssäkerhet. Det handlar om att människor och företag ska kunna röra sig tryggt i den digitala världen. Vi ska kunna uträtta ärenden digitalt, chatta och skicka information via e-post och olika appar i smarttelefonen.
Vi ska också kunna vara trygga på sociala medier, till exempel på Facebook eller Instagram.