Paris ska få många fler träd

Text: Hannu Virtanen
Foto: Pixabay
Artikel publicerad: 27.04.2023

Om du åker till Paris om tio år kommer stämningen på gatorna att vara annorlunda än den är nu. Många steniga gator har då fått träd som ger skugga.

Husen ligger tätt på varandra i Frankrikes huvudstad. Det finns inte så många parker i Paris och gatorna är smala och fulla av bilar.

De närmaste åren kommer situationen att förändras. 170 000 nya träd ska planteras i staden de följande fyra åren. Målet med att plantera träd är att sänka temperaturen på gatorna. På grund av den globala uppvärmningen är det ofta mycket varmt i Paris på sommaren.

Gatornas asfalt lagrar värme och fungerar som värmeelement i sommarhettan. Lövträd sänker temperaturen på gatorna. Ett träd motsvarar flera luftkonditioneringsapparater. Träd suger också upp vatten om det ösregnar. Träd renar luften och ger en mysig stämning i staden.

De flesta träden ska planteras längs gator. Öppna platser förvandlas till frodiga gröna parker. Träd planteras när de är ungefär 10 år gamla. Man försöker också stoppa fällning av träd som redan finns i staden. Husens tak ska också bli gröna. Men på taken planteras inte träd utan gräs och mindre växter.

Att plantera träd längs gatorna kräver noggrannhet

Att plantera träd kräver noggrann planering. Under gatorna finns telefonledningar, vattenledningar, kraftledningar och tunnlar för tunnelbanan. De får inte skadas.

Det är viktigt att välja rätt slags träd. Det är möjligt att något trädslag smittas och förstörs av någon sjukdom. Därför planteras flera olika trädslag längs gatorna. Dessutom måste de planterade träden vattnas mycket.

Fler träd också i Helsingfors

Träd planteras också i många andra städer. Till exempel kommer 100 000 träd att planteras i Helsingfors. En del av dem har redan planterats och resten ska planteras under de kommande 12 åren.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)