Drygt hälften av de brittiska väljarna beslöt i torsdags att Storbritannien ska lämna Europeiska Unionen. Beslutet upprörde många i Europa och i Storbritannien. Beslutet orsakade också kaos i den brittiska politiken.
Premiärminister David Cameron från det konservativa partiet meddelade att han avgår. Folkomröstningen om medlemskapet i EU var Camerons idé. Han hoppades att den brittiska kritiken mot EU skulle minska när folket fick rösta om medlemskapet. Cameron ville själv att Storbritannien stannar i EU. Därför avgår han nu. Landet får en ny premiärminister i oktober.
Det andra stora partiet i Storbritannien är arbetarpartiet labour. Också där blev det kaos. Många av partiets politiker är nu mot partiordföranden Jeremy Corbyn. De påstår att Corbyn inte jobbade tillräckligt hårt för att Storbritannien skulle stanna i EU.
Brexit, alltså att Storbritannien lämnar EU, delar Storbritannien på flera sätt. En majoritet av de unga stöder EU eftersom det är enkelt att studera och arbeta i Europa. Många medelålders och äldre britter vill att Storbritannien lämnar EU.
Skottland och Nordirland är självstyrande delar av Storbritannien. Där röstade de flesta för att stanna i EU. Nu kan Skottland kanske lämna Storbritannien och fortsätta som ett självständigt land i EU. Nordirland kanske ansluter sig till Irland som är med i EU.
Storbritanniens avsked kan också bli ett exempel för andra EU-länder. I många länder finns det starka partier som inte gillar EU. De kan nu kräva att man röstar om att lämna EU. Till exempel i Holland och Frankrike finns det sådana partier.
EU hoppas nu att Storbritannien lämnar unionen fort. Processen kommer ändå att ta flera år. Det blir en lång och osäker tid både i Storbritannien och i Europa. Den europeiska ekonomin kan lida av osäkerheten.
Källor Helsingin Sanomat, Yle, FNB