USA:s president på historiskt besök i Kuba

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 22.03.2016

USA:s president Barack Obama är just nu på ett historiskt besök i Kuba. Det är 88 år sedan en amerikansk president senast besökte Kuba. Det var år 1928.

På måndagen träffade Obama Kubas president Raúl Castro. Bägge presidenterna var glada över besöket men ländernas långa oenighet kom också genast fram.

Den 84-åriga Raúl Castro krävde att USA tar bort den ekonomiska blockaden mot Kuba. Han krävde också att fånglägret Guantanamo stängs och att området ges tillbaka till Kuba. Obama sade att handelsblockaden kan tas bort först när Kuba får ordning på de mänskliga rättigheterna i landet. Castro sade att det inte finns några politiska fångar i Kuba. Castro sade att Kuba och USA har djupa meningsskiljaktigheter som inte försvinner.

Obama träffade inte Kubas förra ledare, den legendariska Fidel Castro. Man vet inte i vilket skick den 89-åriga Fidel Castro är.

Obamas besök började på söndagen och pågår fram till onsdag. Besöket är viktigt eftersom relationen mellan USA och Kuba har varit mycket dålig i tiotals år. USA har länge vägrat att handla med och haft förbud mot resor till den kommunistiska staten på ön Kuba. Relationen mellan länderna började bli bättre 2014.

Relationen mellan USA och Kuba klipptes av år 1959. Då avsattes den amerikavänliga envåldshärskaren Fulgencio Batista av en grupp kubaner som leddes av Fidel Castro. USA försökte stiga i land på Kuba 1961 men misslyckades. Kuba stöddes av Sovjetunionen och det höll på att bryta ut krig mellan Sovjetunionen och USA då. Följande år placerade Sovjetunionen kärnvapen på Kuba. Sovjetunionen tog ändå senare bort missilerna.

Efter besöket i Kuba fortsätter Obama till Argentina. Obama har bestämt att USA:s underrättelsetjänst, militär och polis ska visa vad de har i sina arkiv om Argentina. USA har anklagats för att ha spionerat på Argentina och för att ha blandat sig i landets affärer under den tid Argentina styrdes av en militärjunta. Det finns uppgifter som säger att USA hade en stor roll i militärkuppen i Argentina.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)