Att fira midsommar är en lång tradition. Midsommarafton som numera alltid firas en fredag har egentligen ingen koppling till kristen tro. Men den 24 juni firas Johannes Döparens dag. Därför kallas midsommarhelgen ibland för Johanne.
På midsommaren firar vi ljuset och sommaren. Det är den tiden på året när dagarna är allra längst och nätterna allra kortast. I norra Finland går solen inte ner ens på natten.
På torsdag den 20:e juni är det sommarsolstånd. Det är årets ljusaste dag. På fredag den 21.6 är det midsommarafton. Det är en ledig dag för många. På lördag den 22.6 är det midsommardag.
Mycket är stängt
De flesta finländare vill ha semester på sommaren. En del åker till sommarstugan och andra åker på semesterresa. När alla vill ha semester ungefär samtidigt stänger många kontor, byråer och butiker. På många dörrar finns en lapp där det står: Vi öppnar igen i augusti.
Att bränna midsommarbrasa är en gammal tradition. Ofta samlar man trävirke till en brasa på stranden där det är tryggt att elda. Om det är mycket torrt och varning för terrängbrand får man ändå inte tända någon brasa.
Att bada bastu är också en viktig midsommartradition.
Det är flaggningsdag på midsommar. Flaggan får vara hissad hela midsommarnatten, ända till midsommardagens kväll.
Vi önskar alla våra läsare en trevlig midsommar!