Ålandspannkaka är en åländsk traditionell ugnspannkaka. Ålandspannkakan görs av risgrynsgröt i de östra delarna av Åland. På västra Åland görs Ålandspannkakan av mannagrynsgröt.
– Ålandspannkakan har långa traditioner på Åland. Pannkakan blev till då man vill bjuda gäster på något gott, berättar Jenny Björklund.
– Det kanske inte fanns så mycket i skafferiet att bjuda på. Men risgryn hade man för att göra gröt av, säger Jenny.
Smakbyn ligger vid Lumparviken
Jenny Björklund jobbar i Smakbyn på Åland. Smakbyn ligger norr om Mariehamn nära havsfjärden Lumparn. Smakbyn grundades av den åländska kocken Michael Björklund år 2012. I Smakbyn finns bland annat en restaurang, en butik och en karamellfabrik.
Risgrynen kallades tidigare för ryssgryn för att ryska soldater hämtade risgryn till Åland på 1800-talet. Ålandspannkakan serveras med sviskonkräm och snömos. Sviskonkräm är ett slags plommonsylt. Vispgrädde kallas för snömos på åländska.
Smakbyns recept på Ålandspannkaka:
- 1 liter risgrynsgröt
- 3 dl mjölk
- 2 tsk salt
- 1 dl socker
- 2 ägg
- ½ – 1 msk grovmald kardemumma
- Toppa med 50 gram smält smör
Gör så här:
- Blanda risgrynsgröten med mjölk.
- Lägg i salt, socker och kardemumma i gröten.
- Lägg i 2 ägg i smeten.
- Smöra en ugnsform.
- Häll smeten i ugnsformen.
- Ringla smält smör överst på pannkakan.
- Grädda pannkakan i ugnen i 175 grader.
- Pannkakan ska vara i ugnen i ungefär 40-45 minuter.
- Servera Ålandspannkakan med sviskonkräm och vispgrädde.
Sviskonkräm görs på torkade katrinplommon som kokas i vatten med socker och kanel.
Smakbyns recept på Sviskonkräm:
- 10 – 20 torkade plommon
- 5 dl vatten
- 1 bit kanelstång
- o,5 dl socker
- 1 msk maizena mjöl
- lite vatten
- Skölj plommonen.
- Blötlägg plommonen en timme i en halv liter vatten.
- Lägg i kanelstången.
- Koka blandningen tills plommonen är mjuka.
- Blanda i socker och lyft bort kastrullen från värmeplattan.
- Blanda maizena mjölet med lite vatten.
- Häll i mjölblandningen under kraftig omrörning.
- Låt plommonkrämen hastigt koka upp en gång och häll den sedan i en serveringsskål.
- Strö över lite socker.
- Servera sviskonkrämen med Ålandspannkaka och vispgrädde.