Ålandspannkaka av julgröt

Text: Betty Marschan
Foto: Betty Marschan
Artikel publicerad: 23.12.2021

Har du kokat för mycket risgrynsgröt till jul? Av gröten kan man göra Ålandspannkaka.

Ålandspannkaka är en åländsk traditionell ugnspannkaka. Ålandspannkakan görs av risgrynsgröt i de östra delarna av Åland. På västra Åland görs Ålandspannkakan av mannagrynsgröt.

– Ålandspannkakan har långa traditioner på Åland. Pannkakan blev till då man vill bjuda gäster på något gott, berättar Jenny Björklund.

– Det kanske inte fanns så mycket i skafferiet att bjuda på. Men risgryn hade man för att göra gröt av, säger Jenny.

Jenny Björklund dekorerar en julgran i Smakbyns restaurang på Åland.

Smakbyn ligger vid Lumparviken

Jenny Björklund jobbar i Smakbyn på Åland. Smakbyn ligger norr om Mariehamn nära havsfjärden Lumparn. Smakbyn grundades av den åländska kocken Michael Björklund år 2012. I Smakbyn finns bland annat en restaurang, en butik och en karamellfabrik.

Risgrynen kallades tidigare för ryssgryn för att ryska soldater hämtade risgryn till Åland på 1800-talet. Ålandspannkakan serveras med sviskonkräm och snömos. Sviskonkräm är ett slags plommonsylt. Vispgrädde kallas för snömos på åländska.

Smakbyns recept på Ålandspannkaka:

  • 1 liter risgrynsgröt
  • 3 dl mjölk
  • 2 tsk salt
  • 1 dl socker
  • 2 ägg
  • ½ – 1 msk grovmald kardemumma
  • Toppa med 50 gram smält smör

Gör så här:

  1. Blanda risgrynsgröten med mjölk.
  2. Lägg i salt, socker och kardemumma i gröten.
  3. Lägg i 2 ägg i smeten.
  4. Smöra en ugnsform.
  5. Häll smeten i ugnsformen.
  6. Ringla smält smör överst på pannkakan.
  7. Grädda pannkakan i ugnen i 175 grader.
  8. Pannkakan ska vara i ugnen i ungefär 40-45 minuter.
  9. Servera Ålandspannkakan med sviskonkräm och vispgrädde.
Det är full fart i köket i Smakbyn inför jul. Efter jul blir det vinterstängt i restaurangen fram tills april 2022.

Sviskonkräm görs på torkade katrinplommon som kokas i vatten med socker och kanel.

Smakbyns recept på Sviskonkräm:

  • 10 – 20 torkade plommon
  • 5 dl vatten
  • 1 bit kanelstång
  • o,5 dl socker
  • 1 msk maizena mjöl
  • lite vatten
  1. Skölj plommonen.
  2. Blötlägg plommonen en timme i en halv liter vatten.
  3. Lägg i kanelstången.
  4. Koka blandningen tills plommonen är mjuka.
  5. Blanda i socker och lyft bort kastrullen från värmeplattan.
  6. Blanda maizena mjölet med lite vatten.
  7. Häll i mjölblandningen under kraftig omrörning.
  8. Låt plommonkrämen hastigt koka  upp en gång och häll den sedan i en serveringsskål.
  9. Strö över lite socker.
  10. Servera sviskonkrämen med Ålandspannkaka och vispgrädde.
Ålandspannkakan görs av risgrynsgröt och serveras med plommonkräm och vispgrädde. Ålandspannkakan är en traditionell åländsk efterrätt.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)