Så här äter vi i mitt land

Text: Betty Marschan
Foto: Betty Marschan
Artikel publicerad: 12.04.2022

Mat är en viktig del av kulturen. Alla länder och kulturer har sina egna speciella maträtter. Genom att smaka på nya rätter lär man sig om andra kulturer.

I mitten av mars ordnade Arbis i Helsingfors en mat- och kulturdag. Där presenterade studerande med utländsk bakgrund sina favoritmaträtter. Dessa studerande deltar i en frivillig integrationsutbildning på Arbis.

Michele kommer från Italien

Michele Argento förstår redan lite svenska. Micheles favoriträtt innehåller aubergine och ost.

− Jag har studerat i en hotell- och restaurangskola och nu jobbar jag i Helsingfors på en restaurang. Jag kommer från Sicilien. Min flickvän är från Finland. Vi bodde i Italien en tid men kom tillsammans till Finland i mars 2021.

Parmigiana di melanzane är en italiensk maträtt med stekt äggplanta, tomat och ost. Jag har använt ost med röksmak. Melanzane är mycket populärt i Italien.

Brenda är från Mexiko

Brenda trivs bra i Finland. Receptet till majskakorna har hon fått av sin mamma.

− Jag flyttade för snart 3 år sedan till Finland från Mexiko. Min man är finländare och därför kom jag hit. Genom min man har jag fått vänner här.

− Majskakor äts ofta som efterrätt i Mexiko. Kakorna passar också bra till kaffe. Receptet är min mammas.

Ali kommer från Turkiet

Ali är född i Turkiet. Salladen till höger heter Mountain sallad. Det betyder bergssallad.

− Min hustru jobbar som forskare vid Helsingfors Universitet. Jag jobbar som journalist. Finland är ett jättebra land när man har små barn som vi har.

− Mountain salad är en populär turkisk sallad som äts både morgon, dag och kväll. Den är uppfriskande och populär.

 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)