Mer än sex miljarder baguetter bakas i Frankrike varje år. Baguetten är en viktig del av vardagen i Frankrike. Fransmän bär gärna hem sina baguetter från bageriet under armen.
I Finland kallas baguetten ibland för batong. I Sverige säger man ofta långfranska. Baguetten är ett avlångt, ljust franskbröd med knaprig yta och mjukt innehåll.
Baguettens historia är oklar. Man tror att baguetter bakades i Frankrike redan på 1700-talet. Men det är möjligt att baguetten blev populär först på 1800-talet. Baguetten var först en delikatess bland rika människor. Först på 1960- eller 1970-talet började hela folket äta baguette.
Unesco har en lista över immateriella kulturarv. Det handlar om en lista över bland annat traditioner och hantverk som är viktiga i olika kulturer på jorden. På Unescos lista över immateriella kulturarv finns redan 600 traditioner från mer än 130 länder. Bastun i Finland och att bada bastu togs med på listan år 2020.
Unesco är FN:s organisation för utbildning, vetenskap och kultur.