Fransk baguette på kulturarvslistan

Text: Petri Kiuttu, källor STT, Yle, HS
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 02.12.2022

Den franska baguetten finns nu på Unescos lista över kulturarv. Baguetten är ett långt, smalt bröd med krispig yta och mjuk på insidan. Baguetten är en viktig del av livet i Frankrike.

Mer än sex miljarder baguetter bakas i Frankrike varje år. Baguetten är en viktig del av vardagen i Frankrike. Fransmän bär gärna hem sina baguetter från bageriet under armen.

I Finland kallas baguetten ibland för batong. I Sverige säger man ofta långfranska. Baguetten är ett avlångt, ljust franskbröd med knaprig yta och mjukt innehåll.

Baguettens historia är oklar. Man tror att baguetter bakades i Frankrike redan på 1700-talet. Men det är möjligt att baguetten blev populär först på 1800-talet. Baguetten var först en delikatess bland rika människor. Först på 1960- eller 1970-talet började hela folket äta baguette.

Unesco har en lista över immateriella kulturarv. Det handlar om en lista över bland annat traditioner och hantverk som är viktiga i olika kulturer på jorden. På Unescos lista över immateriella kulturarv finns redan  600 traditioner från mer än 130 länder. Bastun i Finland och att bada bastu togs med på listan år 2020.

Unesco är FN:s organisation för utbildning, vetenskap och kultur.

Frankrikes president Emmanuel Macron visar upp en baguette i USA:s huvudstad Washington. Bilden av Macron är tagen den 30 november under hans statsbesök i USA.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)