Plättar (10 stycken stora, eller många små)
Du behöver:
4 deciliter vetemjöl
1 tesked salt
3 ägg
8 deciliter mjölk
2 matskedar smör + smör till stekning
Till servering:
bär eller sylt och grädde
Gör så här:
- Blanda mjöl och salt i en skål. Vispa ägg och mjölk.
- Rör ner mjölkblandningen i mjölet lite i sänder. Vispa tills smeten är slät. Låt smeten stå och svälla i 30 minuter.
- Smält smöret och blanda ner det i smeten strax innan stekning.
- Stek plättarna med smör i en stekpanna eller i en plättpanna.
- Vispa grädde. Servera plättarna med sylt eller färska bär, till exempel hallon eller blåbär.
Lättlagad sylt:
Du behöver:
3 deciliter bär (till exempel blåbär eller hallon. Du kan också blanda olika bär)
1 deciliter syltsocker
Gör så här:
- Lägg bären i en kastrull. Hetta försiktigt upp bären. Rör om i kastrullen hela tiden. När det kommer ånga från kastrullen strör du över sockret.
- Låt sedan bären och sockret småkoka i ca 10 minuter. Rör om då och då.
- Häll upp sylten i en ren glasburk. Du kan äta sylten genast, men sylten håller i kylskåpet många veckor. Kom ihåg att alltid ta med ren sked ur burken annars kan sylten börja mögla.