Plättar med bär eller sylt

Text: Finlands svenska marthaförbund
Foto: Finlands svenska marthaförbund
Artikel publicerad: 03.08.2023

Plättar med färska bär eller sylt är gott. Plättar passar som efterrätt eller mellanmål. Vi bjuder på ett enkelt syltrecept. Det receptet kan du använda också när du vill göra sylt, fast du inte just då vill ha plättar.

Plättar  (10 stycken stora, eller många små)

Du behöver:

4 deciliter vetemjöl
1 tesked salt
3 ägg
8 deciliter mjölk
2 matskedar smör + smör till stekning

Till servering:
bär eller sylt och grädde

Gör så här:

  • Blanda mjöl och salt i en skål. Vispa ägg och mjölk.
  • Rör ner mjölkblandningen i mjölet lite i sänder. Vispa tills smeten är slät. Låt smeten stå och svälla i 30 minuter.
  • Smält smöret och blanda ner det i smeten strax innan stekning.
  • Stek plättarna med smör i en stekpanna eller i en plättpanna.
  • Vispa grädde. Servera plättarna med sylt eller färska bär, till exempel hallon eller blåbär.

 

Lättlagad sylt:

Du behöver:

3 deciliter bär (till exempel blåbär eller hallon. Du kan också blanda olika bär)
1 deciliter syltsocker

Gör så här:

  • Lägg bären i en kastrull. Hetta försiktigt upp bären. Rör om i kastrullen hela tiden. När det kommer ånga från kastrullen strör du över sockret.
  • Låt sedan bären och sockret småkoka i ca 10 minuter. Rör om då och då.
  • Häll upp sylten i en ren glasburk. Du kan äta sylten genast, men sylten håller i kylskåpet många veckor. Kom ihåg att alltid ta med ren sked ur burken annars kan sylten börja mögla.

 

 

 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)