2 500 asylsökande är försvunna

Text: Petri Kiuttu, källor MTV3, FNB
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 20.05.2016

Enligt polisen har upp till 2 500 personer som har sökt asyl i Finland försvunnit. De asylsökande har försvunnit från flyktingförläggningar i år och i fjol.

De asylsökande har lämnat flyktingförläggningarna utan att meddela. Några har försvunnit innan deras asylansökan har behandlats. Andra har flytt efter att de har fått ett negativt beslut på sin ansökan.

– De har kanske åkt tillbaka till sitt hemland eller någon annanstans i Europa, säger Mia Poutanen som är inspektör på Polisstyrelsen.

Poutanen tror inte att särskilt många av de försvunna är kvar i Finland.

Sanna Palo är kriminalöverinspektör på Centralkriminalpolisens underrättelseavdelning. Hon säger att försvunna asylsökande också kan betyda stora risker. Det är möjligt att det bland dem finns personer som har kommit till landet med falska papper. Hon säger att det är farligt om man inte känner till de försvunna personernas bakgrund.

De som bor på flyktingförläggningar får själva bestämma om de vill bo där. De behöver inte heller meddela myndigheterna om hur de reser och far. Men en asylansökan kan förfalla om man inte hittar personen när han eller hon ska förhöras.

 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)