Äldre dam får pris av Röda Korset

Text: Maria Österlund, källa HBL, HS
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 30.03.2016

Linnéa Mynttinen fick i förra veckan pris av Röda Korset för att hon är fördomsfri. Hon har anställt en asylsökande som sin personliga assistent.

Den 80-åriga Linnéa Mynttinen i Kyrkslätt har svårt att klara sig själv eftersom hennes ben är dåliga. Därför tog hon kontakt med flyktingförläggningen i Kyrkslätt för att be om hjälp.

Hon fick kontakt med Ali Kamil al-Sammarnaie som är asylsökande från Irak. Linnéa anställde honom som sin assistent. De två kommer bra överens och bägge är nöjda. Linnéa får hjälp och Ali har något meningsfullt att göra.

Linnéa Mynttinen har blivit känd för det hon har gjort. Hon har blivit intervjuad av både finländska och utländska medier. Hon har också deltagit i en tv-debatt om rasism och rädslor.

Onödigt vara rädd Linnéa är inte rädd och hon vill att andra finländare också ska sluta vara rädda för flyktingar.

– Flyktingar är människor och de vill gärna få kontakt med oss. Jag vill att folk ska sluta vara rädda för flyktingar. I stället tycker jag folk ska ta kontakt med flyktingförläggningar och fråga om där finns någon som vill hjälpa till, säger Linnéa Mynttinen i HBL.

Röda Korset säger i pris- motiveringen att Linnéa Mynttinen har visat fördomsfrihet och vidsynthet och hjälpt en invandrare att lära sig landets språk och fått honom att känna sig hemmastadd i Finland.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)