Allt fler är utan jobb

Text: Markku Juusola
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 23.04.2020

Coronaviruset har skapat en ovanlig situation på många jobb. Det gör att permitteringarna ökar. Permittering betyder att man måste vara ledig utan lön.

På grund av coronaviruset får människor inte samlas i grupp. Därför har också många arbetsplatser tystnat. I mitten av april har över 140 000 personer permitterats i Finland. Företagen har svårt med ekonomin. Det finns inte tillräckligt pengar för att betala löner.

Arbetstagaren får ingen lön när han eller hon är permitterad. Den permitterade arbetstagaren får gå tillbaka till jobbet först sen när arbetsgivarens ekonomi är bättre. En permitterad arbetstagare kan få arbetslöshetsersättning.

I mars och april har det varit en hel del nyheter om permitteringar. Alla arbetsgivare är illa ute. Kommuner, fabriker, restauranger, teatrar och företagare inom turismen permitterar arbetstagare. I april har 6 000 personer permitterats varje dag.

Och fler permitteringar kommer. Samarbetsförhandlingar har inletts i tusentals företag. De berör mer än 400 000 arbetstagare. Samarbetsförhandlingar handlar om att ett företag minskar antalet anställda. Nästan en halv miljon finländare hotas därför av permittering eller uppsägning.

Arbetslösheten har ännu inte ökat särskilt mycket. Anledningen är att arbetsgivaren lättare kan permittera än tidigare. Arbetsgivare permitterar först. Uppsägningarna kommer senare.

Men det råder också brist på arbetskraft i vissa områden. Jordbruken har jobb för 20 000 arbetstagare mellan våren och hösten. Vanligtvis arbetar tusentals anställda från Ukraina och Baltikum på jordbruken under sommaren i Finland. Nu har vi stängt våra gränser. Det kommer inte människor från andra länder för att jobba här.

Enligt Yle betalar jordbruken sommararbetare mellan 1 500 och 2 000 euro i månaden.

 

Källor: tem.fi, Yle

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)