Allt fler finländare köper en elcykel

Text: Betty Marschan
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 24.06.2020

Cykling är ett trevligt sätt att röra sig i omgivningen. Cykling är bra för kroppen. I år är cykling mer populärt än någonsin.

På grund av coronaepidemin höll sig många finländare hemma hela våren. Det fanns inga evenemang att gå till. Att vara ute i naturen blev en fritidssysselsättning för många.

Det är skönt att koppla av i naturen. Det är också tryggare att träffa andra människor utomhus. Coronaviruset smittar inte på samma sätt utomhus.

Den här våren har det blivit mera populärt att cykla både i Finland och ute i världen. Cykelförsäljningen har ökat med 50 procent i vissa delar av Finland jämfört med tidigare år.

I en del butiker har cyklarna till och med tagit slut. På grund av coronaepidemin har många utländska cykelfabriker varit stängda och affärerna har inte kunnat köpa in flera cyklar.

Begagnade cyklar säljs bland annat på tori.fi-servicen på webben. Från januari till maj såldes hela 72 000 cyklar på tori.fi. Där såldes cyklar för omkring 9 miljoner euro. Försäljningen av begagnade cyklar har ökat med nästan 40 procent jämfört med föregående år.

Många väljer att cykla för att slippa kollektivtrafiken. Under coronakrisen har många valt att cykla i stället för att åka buss.

Med en elcykel går det bra att cykla också längre sträckor. Elcykelns motor gör att det är lättare att trampa.

För varje år köps det allt fler elcyklar. Den här våren har efterfrågan varit större än någonsin. I år finns det kanske inte tillräckligt elcyklar för alla som vill ha en.

– Jag är inte förvånad över att elcykeln har blivit så populär. Jag har märkt hur lätt och enkelt det är att röra sig med en elcykel, säger Henri Laine. Han är produktspecialist på Kuntokauppa.

Elcykling är effektiv motion. Med en elcykel orkar man trampa långa sträckor. Då ökar konditionen.

Vanligen säljs det mest cyklar på våren. I år har försäljningen fortsatt lika livligt också i juni.

Källor Koillissanomat, Lapin Kansa

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)