Allt strängare corona-begränsningar i Nyland

Text: Markku Juusola, Maria Österlund
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 27.11.2020

Coronaviruset sprider sig nu snabbt i Nyland. Därför har myndigheterna infört nya begränsningar. I huvudstadsregionen är det nu väldigt mycket som stängs.

Många nya begränsningar har införts i Nyland på grund av coronaviruset. Dessa började gälla måndagen den 23 november. Offentliga evenemang och möten får inte samla mer än 20 personer. Förbudet gäller till exempel konserter, teaterföreställningar och sportevenemang.

Fredagen den 27 november införde kommunerna i huvudstadsregionen ännu strängare regler och rekommendationer. Det här beror på att de flesta av Finlands coronasjuka finns i Helsingfors, Vanda eller Esbo.

I huvudstadsregionen får inte fler än tio personer träffas och hålla möte. Städernas och sjukvårdsdistriktets ledare säger att människor ska undvika att träffa andra människor än de allra närmaste. På det sättet hoppas man att spridningen av coronasmittan ska minska.

Städernas alla allmänna utrymmen stängs. Också till exempel djurparken Högholmen stängs. Alla studeranden i gymnasier och andra stadiets utbildningar ska övergå till distansundervisning.

Städernas ledare kan ändå inte bestämma att privata restauranger ska stänga. Det är bara statsmakten, alltså regeringen som kan bestämma en sådan sak. Också till exempel privata gym kan ännu hålla öppet. Städernas ledare säger ändå att de hoppas att till exempel privata gym stänger.

– Jag vädjar till alla att ta på allvar varenda begränsning och rekommendation som vi har, säger Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori.

De nya restriktionerna gäller i tre veckor, fram till den 20 december. Men om coronasmittan fortsätter att sprida sig snabbt kan de stränga coronareglerna förlängas, eller till och med bli ännu strängare.

Källa STT, Yle

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)