Anders Adlercreutz ny ordförande i SFP

Text: Maria Österlund, källor HBL, Yle
Foto: Lehtikuva /Kimmo Penttinen
Artikel publicerad: 17.06.2024

Svenska folkpartiet (SFP) höll partidag förra veckoslutet. Anders Adlercreutz valdes då till ny partiordförande för partiet.

Anders Adlercreutz vann ordförandevalet med klara siffror. Adlercreutz fick 183 röster medan den andra kandidaten Otto Andersson fick 84 röster.

Anders Adlercreutz börjar alltså leda SFP efter Anna-Maja Henriksson som har varit ordförande i åtta år. Henriksson blir i stället ledamot i EU-parlamentet.

Anders Adlercreutz har varit Europa- och ägarstyrningsminister i regeringen. Nu blir han i stället undervisningsminister. Det är ännu oklart vilken SFP-politiker som blir Europa- och ägarstyrningsminister.

Anders Adlercreutz är 54 år gammal. Han är utbildad till arkitekt. Adlercreutz är gift och har fem barn. Han bor i Kyrkslätt. Adlercreutz har varit riksdagsledamot i nio år.

Partiet sänka åldern för rösträtt

På SFP:s partidag behandlade partiet ett förslag om att sänka åldern för rösträtt. Resultatet blev att partiet ska arbeta för att sänka åldern för rösträtt i alla nationella val från 18 år till 16 år.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)