Andningsskydd för sjuka och vårdare

Text: Markku Juusola
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 07.04.2020

Lönar det sig att använda andningsskydd under corona-epidemin?

Så här säger Institutet för hälsa och välfärd THL:

  • Vårdpersonal måste använda andningsskydd.
  • De som har symptom som liknar corona-influensan ska helst använda ansiktsskydd.
  • Om man bor tillsammans med någon som är sjuk så är det bra att använda ansiktsskydd.

Speciellt viktigt är det att vårdpersonal använder ansiktsskydd, berättar man från THL. Vårdpersonal är till exempel läkare, sjukskötare, ambulanspersonal och närvårdare. De bär ofta andningsskydd i sitt arbete ändå.

Andningsskydd ska användas om en person har symptom som har orsakats eller kan ha orsakats av coronaviruset. Då är det bra att bära andningsskydd på allmänna platser där det finns många andra människor. När en sjuk person bär andningsskydd sprids viruset inte lika lätt till andra människor.

THL rekommenderar också andningsskydd för dem som kan bli smittade i sitt eget hem. Den risken finns om till exempel en familjemedlem har blivit sjuk av coronaviruset.

THL anser att andningsskydd inte har någon nytta om man jobbar med väldigt många andra människor.

Andningsskyddet hjälper för man kan inte peta på munnen eller näsan lika lätt. Det skyddar också mot droppar som kan sprida viruset.

THL påminner om att andningsskyddet bara skyddar om det används på rätt sätt. Skyddet måste sättas över ansiktet på rätt sätt för att det skulle fungera. Skyddet måste också bytas ut ofta. Efter användning måste skyddet förstöras för att inte sprida smittan.

THL ger samma råd som världshälsoorganisationen WHO. WHO påminner om att det lönar sig att skydda sitt ansikte om man är sjuk. På det sättet stoppar man smittan från att spridas. WHO rekommenderar också ett ansiktsskydd för alla som sköter om corona-patienter.

New York och Asien gör på ett annat sätt

I staden New York i USA är reglerna litet annorlunda än hos oss. New Yorks borgmästare Bill de Blasio uppmanar människor att alltid skydda sina ansikten när de rör sig utanför hemmet. Man kan till exempel skydda ansiktet med en halsduk, säger de Blasio.

De Blasio säger att de riktiga andningsskydden måste ges åt hälso- och sjukvårdspersonal.

På grund av coronaviruset finns det för litet andningsskydd i hela världen. Det är också därför WHO och THL föreslår att andningsskydd ges till dem som behöver dem mest. Det betyder hälso- och sjukvårdspersonal.

Många östasiatiska länder har valt en annan linje. Taiwan är en ö som finns utanför Kina. Redan i januari tillverkades där miljontals andningsskydd för landets invånare. Hong Kong är en stor stad på den kinesiska kusten. Där använder nästan alla andningsskydd.

Källor: STT, THL, Ilta-Sanomat

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)