Antalet skabbfall ökar i Finland

Text: Petri Kiuttu, källor Yle, HS
Foto: Lehtikuva/Emmi Korhonen
Artikel publicerad: 08.03.2024

Antalet fall av skabb ökar i Finland just nu. Skabb sprids till exempel i daghem och vårdinrättningar. Skabb sprids i situationer då människor är nära varandra. Skabb är besvärligt men inte farligt.

Skabb är en hudinfektion som gör att huden börjar klia kraftigt. Skabb orsakas av ett litet djur som kallas skabbkvalster.

Skabbfallen har ökat kraftigt i Finland under de senaste veckorna. Man har upptäckt många fall av skabb till exempel på daghem. Barnen kan bli smittade när de är tätt tillsammans hela dagarna. Skabb smittar vid hudkontakt, men inte om man rör vid en annan person en kort stund. Man får inte skabb av att till exempel skaka hand.

Skabb är besvärligt, men inte farligt. Huden torkar och det kliar kraftigt när man har skabb. Hälsovårdspersonalen vet inte riktigt varför skabb sprids extra mycket just nu.

Om du misstänker att du har fått skabb ska du kontakta läkare. Läkare kan skriva ut recept på en medicin som du kan köpa på apoteket. Alla i familjen behöver behandlas med medicin om en familjemedlem har skabb. Det är viktigt att byta alla lakan, kläder och handdukar, och tvätta dem ordentligt. Man måste också städa lägenheten för att bli av med skabbkvalstren.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)