Atlantroddaren kom hem

Text: Maria Österlund, källor HS, IS
Foto: Lehtikuva / Emmi Korhonen
Artikel publicerad: 12.10.2023

Jari Saario har rott fram och tillbaka över Atlanten. I onsdags kom han tillbaka hem.

Jari Saario är en brandman från Helsingfors. Han bestämde sig för att ge sig ut på ett stort äventyr. Han ville ro över det stora havet Atlanten, fram och tillbaka.

I början av året gav sig Saario iväg från Kanarieöarna i en specialbyggd roddbåt. Han rodde över Atlanten till ön Antigua i Karibien. I juni fortsatte hans roddäventyr. Efter midsommar började han ro från Kanada i Nordamerika tillbaka över Atlanten mot Skottland.

Han hade problem med båten som måste repareras i England. Efter reparationen rodde han ändå från England över Nordsjön till Tyskland.

Det var meningen att Jari Saario skulle ro ända hem till Helsingfors men det gick inte. Han insåg att han inte hinner ro från Tyskland till Finland förrän det blir vinter. Därför avslutade han sin roddtur i Tyskland. Han hade då varit i sin båt i över tre månader. Han kom med flyg hem till Helsingfors på onsdag kväll.

Tyvärr var hemkomsten inte så glad som han hade hoppats. Han fick veta att familjens hund Indy hade dött.

– Det var meningen att jag och min familj skulle gråta av glädje när jag är tillbaka. Nu gråter vi i stället av sorg, sade Saario i Ilta-Sanomat.

Fastän allt inte har gått som planerat är Jari Sario ändå ganska nöjd med sitt roddäventyr. Han ska nu åka med sin familj och hämta hem båten från Tyskland. Senare i år ska roddbåten visas upp i Finland.

 

 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)