Attacker mot asylsökande

Text: Markku Juusola, källor Yle, Etelä-Suomen Sanomat, Kouvolan Sanomat
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 29.09.2015

Den senaste tiden har demonstrationerna mot asylsökande ökat i Finland. En del av demonstrationerna har varit våldsamma.

Sent på torsdag i förra veckan attackerade en grupp demonstranter en buss med asylsökande i Lahtis. Demonstranterna kastade fyrverkeriraketer mot bussen. Ingen skadades i attacken.

En ung man som hade klätt sig i lång vit dräkt med vit hög luva väckte mycket uppståndelse. Den amerikanska organisationen Ku Klux Klan använder likadana dräkter. Ku Klux Klan är en rasistisk rörelse som påstår att vita människor är bättre än andra. På 1920-talet utförde rörelsen våldsamma attacker mot både svarta människor och judar.

Nyheten med bilder från demonstrationen i Lahtis har spridits till många länder. Orsaken är att Ku Klux Klans dräkter är kända, särskilt i USA. Nu undrar människor i många länder varför finländarna är fientliga gentemot de asylsökande.

På lördag i förra veckan demonstrerade en grupp människor mot en flyktingförläggning i Åbo. Natten innan hade någon försökt tända eld på en tom skola i Åbo. Orsaken var troligen att asylsökande skulle få bo i skolan. Ingen skadades ändå i den lilla eldsvådan.

I Kouvola kastade en man en brinnande flaska in i ett utrymme där flyktingar bor. Polisen sade att den 50-åriga mannen som hade kastat flaskan var berusad. Ingen blev skadad och man lyckades släcka elden.

Största delen av finländarna godkänner ändå inte våld mot asylsökande. Till exempel i Lahtis planerar stadsborna en demonstration lördagen den 3 oktober. Demonstrationen motsätter sig hatprat och rasism.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)