Avkopplande att sitta bakom flötet

Text: Matti Välimäki
Foto: Ilari Välimäki
Artikel publicerad: 29.06.2016

Mete är en lätt, billig och rolig hobby.

Vid Aura å i Åbo trär fiskeguiden Jukka Aunela en daggmask på korken. Han svänger med spöet och låter betet sjunka ner i vattnet.

Korken flyter lugnt på vattenytan. Men snart knycker den till och sjunker under ytan. Någon har tagit fast i kroken.

Jukka drar upp reven med kroken. En liten mört hänger på kroken.

– Det är mycket lätt att meta. Man kan köpa ett metspö och allt annat man behöver i en affär som säljer fisketillbehör. Ett metspö kostar inte mycket, säger Jukka.

Det finns många bra fiskeställen i Finland. Rätten att meta hör till allemansrätten. Det betyder att man får meta helt fritt nästan var som helst.

– Man får förstås inte ställa sig på stranden vid någon  annans sommarstuga. Och det kan finnas ställen till exempel vid forsar där det är förbjudet att meta, säger Tanja Merikanto som också metar.

Jukka tycker att det bästa med att meta är lugnet.

– När man metar har man inte bråttom någonstans. Därför är det avkopplande.

Vanligen får också nybörjaren fisk när han eller hon metar. Men den vana fiskaren har sina egna trix. Jukka har till exempel olika långa metspön och olika krokar. Han metar med mask på kroken, men också med larver.

Den här gången fick vi olika mörtfiskar och några gersar. Alla fiskar man får i Finland kan man äta. Jukka tycker ändå mest om abborre.

– Jag brukar rensa abborren och skära ut filéerna. Jag doppar fiskbitarna i vispat ägg och vetemjöl och steker i stekpanna. Det är mycket gott, säger han.

Jukka och Tanja har ett tips till den som vill börja meta.

– Man ska aldrig önska någon god fiskelycka. Många anser nämligen att det bara för dålig fiskelycka med sig. Fast man kan kanske önska en trevlig stund bakom flötet, säger Jukka och skrattar.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)