Basinkomsten minskade stressen

Text: Markku Juusola
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 14.02.2019

Basinkomst minskar inte arbetslösheten. Men de arbetslösa mår bättre.

Åren 2017–2018 hade Finland ett försök med basinkomst. Genom lottdragning valde FPA ut 2 000 personer som hade varit arbetslösa länge. De fick 560 euro per månad. Det kallades basinkomst. Försöket väckte mycket uppmärksamhet ute i världen. I början av februari kom de första resultaten av försöket.

Sysselsättningen ökade inte bland de som fick basinkomsten. Men de arbetslösa som fick basinkomsten mådde bättre än andra arbetslösa. De var lyckligare. De upplevde mindre stress och de fick en större tro på framtiden.

Partierna tycker olika Största delen av partierna är emot en basinkomst utan någon motprestation. Det betyder att alla skulle få pengar utan att behöva göra någonting, inte ens försöka få ett arbete.

De gröna föreslår en basinkomst på 600 euro och Vänsterförbundet en basinkomst på 800 euro. De andra partierna funderar ännu. En basinkomst kan bli mycket dyr för staten. Men å andra sidan gör basinkomsten den sociala tryggheten enklare.

Den sociala tryggheten och arbetslöshetsersättningarna ska förnyas under den kommande regeringsperioden. Riksdagsvalet hålls i mitten av april.

Källor HS, Yle

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)