Basinkomsten ska testas nästa år

Text: Petri Kiuttu, källa Yle
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 31.08.2016

Finland ska testa en modell med basinkomst. Arbetslösa ska få 560 euro i handen varje månad.

Basinkomsten är ett system som hör till den sociala tryggheten. Enligt systemet ska alla medborgare regelbundet få en basinkomst som också kallas medborgarlön. Modellen ska  testas i början av nästan år. Till en början gäller försöket bara 2 000 arbetslösa personer som är mellan 25 och 58 år gamla. Försöket pågår i två år.

Försöket med basinkomst är ett av regeringens viktigaste projekt. Regeringen vill ersätta olika understöd med basinkomsten. Den som får basinkomst ska  inte få arbetsmarknadsstöd, grunddagpenning eller utkomststöd.

Regeringen vill få bort de så kallade flitfällorna. I dag får en del människor så höga stöd och bidrag att det inte lönar sig att ta emot ett arbete med liten lön.

Basinkomsten höjer ingens inkomst och den ersätter inte systemet med inkomstrelaterad  arbetslöshetsersättning. Medan försöket pågår vill man ta reda på om fler börjar jobba när de får basinkomst. Det är FPA som ska betala basinkomsten.

Arbetsminister Jari Lindström har föreslagit att långtidsarbetslösa som är över 60 år ska få gå i pension. Många stöder förslaget. Man tror att det här kan ge andra arbetslösa flera möjligheter.

1 svar på ”Basinkomsten ska testas nästa år”

  1. Efter eller under försöket borde man forska hur har det fungerad med människör i detta försök. Jag tror att det finns människor som inte har möjligheter att få extra inkomst över basinkomsten. Ändå det här linjen ska motivera de flesta arbetssökande att få jobb.
    Resultet av det här försök ser vi över tiden…

    Svara

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)