Bastun ska med på Unescos lista

Text: Maria Österlund
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 14.03.2018

Bastuföreningar i hela Finland jobbar just nu för att få den finska bastutraditionen med på Unescos lista.

Förenta Nationernas organisation för utbildning, vetenskap och kultur heter Unesco. Unesco har en lista över immateriella kulturarv från olika länder. På listan finns traditioner, danser, ceremonier, lekar, sånger, maträtter och mycket annat.

Nästa år ska Finland komma med sitt förslag på vilket immateriellt kulturarv vi vill ha med på listan. Det är Undervisnings- och kulturministeriet som bestämmer om Finlands förslag.

Finlands förslag ska tas från en finländsk lista över levande kulturarv. På den listan finns redan över 50 olika finländska traditioner, seder och vanor.

Med på listan finns bland annat traditionen att lägga ljus på gravarna vid jul, påskbrasor, svampplockning, boboll, tjärbränning, fiolspel från Kaustby, tango, romernas sångtradition och logdanser.

Bastuföreningar har startat kampanj

Nu har bastuföreningarna börjat jobba för att få just bastubadandet med på den internationella listan. Det ordnas många bastuevenemang runt om i landet för att stödja kampanjen att få den finska bastutraditionen med på Unescos lista.

– Bastuaktivister ända från Helsingfors i söder till Salla i norr är med. Vi vill stärka det finländska bastubadandet som en del av vårt kulturarv, säger Ritva Ohmeroluoma. Hon är är vice ordförande i föreningen Suomen saunaseura.

– Det vi har gemensamt är viljan att bevara och utveckla bastubadandet. Vi känner alla en stor kärlek till bastubadandet. Jag hoppas att alla finländare vill hjälpa till för att få den finländska bastun med på Unescos lista, fortsätter Ohmeroluoma.

Källor HS, Unesco

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)