Bättre coronaläge, mindre begränsningar

Text: Maria Österlund
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 24.06.2020

Coronasmittan sprider sig allt långsammare i Finland. Begränsningarna för oss finländare minskar.

På tisdagskväll höll Finlands regering igen en presskonferens. Ministrarna berättade att coronasmittan sprider sig långsammare i vårt land. Därför tas flera begränsningar nu bort.

Nu finns det inte längre några särskilda rekommendationer för människor som är 70 år eller äldre. Tidigare rekommenderade man att äldre inte gärna ska träffa andra.

Många äldre har varit ledsna för att de inte har fått träffa sina barn och barnbarn. Nu är det helt tillåtet. Regeringen ger ändå inga råd om kramar.

– Vi rekommenderar fortfarande att man håller avstånd till andra. Men när det gäller familjemedlemmar måste folk själv välja hur de gör. Vi ger inga kramrekommendationer, säger familje- och omsorgsminister Krista Kiuru.

Slut på distansjobbet

Regeringen tar också bort rekommendationen att helst jobba på distans. Från och med början av augusti kan finländarna igen jobba på sina arbetsplatser.

– Vi följer förstås med situationen hela tiden. Om coronasmittan igen börjar spridas snabbare kan vi ändra våra rekommendationer, säger social- och hälsovårdsminister Aino-Kaisa Pekonen.

flygplats i Spanien
I mitten av juli kan turismen igen komma igång i Europa. Bilden är från flygplatsen på Palma de Mallorca i Spanien.

Resor till flera länder

I juli blir det också möjligt att göra semesterresor till flera länder. Redan före midsommar var det möjligt att resa till och från Estland, Lettland, Litauen, Danmark, Norge och Island.

Nu vill regeringen göra det möjligt med resor till många länder i Europa. Det ska bli möjligt att resa till och från länder där coronasituationen är lika bra eller bättre än i Finland.

Från och med den 13 juli blir det troligen möjligt med resor till och från Grekland, Italien, Liechtenstein, Schweiz, Slovakien, Slovenien, Tyskland, Ungern, Österrike, Cypern, Irland och Kroatien.

Däremot är gränsen mot Sverige ännu stängd. Det finns så många coronasjuka i Sverige att Finland ännu vill begränsa resor till och från Sverige. Den som har en bra orsak får ändå resa över gränsen mellan Finland och Sverige.

Källa HBL

 

 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)