Begränsningarna minskar

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 21.04.2021

Coronabegränsningarna har börjat minska. Statsminister Sanna Marin berättade om regeringens så kallade exitplan.

Den andra veckan i april berättade regeringen om exitplanen, alltså om hur coronabegränsningarna ska minskas. Alla riksdagspartier deltar i arbetet med planen.

Exitplanen är en plan för hur Finland kan öppna upp efter coronapandemin.

Regeringen hoppas på att livet i Finland kan bli normalare under sommaren. Om allt går bra kan vi fira midsommar ganska normalt. Grundskolor, yrkesskolor och gymnasier kommer att återgå till närundervisning.

Restaurangerna har öppnat igen men har begränsade öppethållningstider och begränsat antal kunder. Restaurangerna måste stänga tidigt på kvällen.

Statsminister Sanna Marin påminner om att coronaläget ännu är allvarligt. Om antalet smittade personer ökar, kan begränsningarna igen bli strängare.

Var femte är vaccinerad

Coronavaccineringen går nu bra framåt i Finland. Ungefär 20 procent eller var femte finländare har fått den första dosen av vaccinet.

Enligt THL, alltså Institutet för hälsa och välfärd kommer det upp till 300 000 vaccindoser i veckan till Finland i maj.

På en månad kommer det över en miljon doser. THL beräknar att alla som vill bli vaccinerade har fått sin första vaccindos i augusti.

Enligt THL blir alla personer i riskgrupperna vaccinerade inom maj. Sedan börjar vaccineringen av personer i arbetsför ålder.

Källor Yle, STT

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)