Blir det något samhällsfördrag?

Text: Maria Österlund
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 16.03.2016

I förra veckan kom ett förslag till samhällsfördrag men alla vill inte gå med.

Regeringen var redan nöjd, men sedan var det flera fackförbund som inte ville inte gå med i avtalet.

Samhällsfördraget är ett avtal som ska göra Finlands ekonomi bättre. Enligt regeringen är arbetet för dyrt i Finland. Det har lett till att finländska företags produkter är dyra och därför svåra att sälja utomlands. Därför går det dåligt för företagen och för hela Finland. Och därför finns det många arbetslösa.

Enligt regeringen kan man förbättra Finlands ekonomi genom att skära ner kostnaderna och göra arbetet billigare. Förslaget till samhällsfördrag säger att finländarna ska jobba mera utan att få mera lön. De som jobbar inom den offentliga sektorn ska få mindre semesterpenning. Beslutsfattarna hoppas att det ska leda till många nya arbetsplatser och bättre ekonomi.

Flera fackförbund har ändå inte velat gå med i avtalet. Vårdför- bundet PAM anser att avtalet är orättvist. Många kvinnor som redan har låg lön drabbas hårt. PAM:s styrelse har möte på torsdag. Då bestämmer förbundet om det kan gå med i avtalet.

Statsminister Juha Sipilä säger att man måste försöka få ett avtal som de flesta kan godkänna. Han säger att det inte finns någon annan lösning på Finlands svåra  situation.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)