Blomsterbuffé bjuder pollinerare på mat

Text: Betty Marschan, källor Valio, Yle, naturochmiljo.fi
Foto: Valio Ab, fotograf: Teemu Toikka
Artikel publicerad: 12.08.2022

Det finns inte tillräckligt med mat i Finland för pollinerarna, alltså bin, humlor och fjärilar. Pollinerarna behöver blommor för att kunna leva. En blomsterbuffé är som en restaurang för pollinerarna. Under augusti i år kan man följa med direktsändningar från blomsterbufféer i Finland.

Många djur och växtarter försvinner för att människan förstör naturen. En av de hotade djurgrupperna är pollinerarna. Pollinerarna är de insekter som hjälper blommor och växter att föröka sig. Pollinerarna flyger från blomma till blomma och sprider pollen, alltså blommornas frömjöl.

Viktiga pollinerare i Finland är bin, humlor, fjärilar, blomflugor, getingar och till och med en del skalbaggar.

Pollinerare behövs för att naturen ska må bra. Men pollinerare är viktiga också för oss människor. Utan pollinerare skulle nästan en fjärdedel av mänsklighetens mat inte produceras. Det är pollinerarna som gör att vi har till exempel äpplen, blåbär, gurkor och jordgubbar.

Över 40 procent av de pollinerande insekterna är utrotningshotade. Städer och tät bebyggelse förstör ofta pollinerarnas livsmiljöer. Humlor och fjärilar behöver blomsterängar och fält för att kunna leva. I Finland har de flesta ängarna förstörts.

Många människor och organisationer har planterat blommor för att pollinerarna ska få mat. Livsmedelsföretaget Valio har byggt fyra stycken blomsterbufféer åt pollinerarna. Bufféerna heter på finska Pörriäisbuffet, alltså pollinerarbuffé. De små stugorna har många olika blommor planterade runtomkring.

Valio vill vara med om att öka kunskapen om våra utrotningshotade pollinerare. De fyra blomsterbufféerna finns i Helsingfors, Åbo, Tammerfors och Uleåborg.

Experter har planerat vilka blommor som som passar bäst för pollinerarna. Bland annat lavendel, kungsmynta, kattmynta, honungsfacelia, prästkrage och solros hör till pollinerarnas favoriter.

Valios pollinerarbufféer är öppna under hela augustimånad vid Tölöviken i Helsingfors, i Puolala park i Åbo, i Näsiparken i Tammerfors och i Snellmansparken i Uleåborg.

Här finns en länk till Valios sida om pollinerare och bufféerna: www.porriaisbuffet.valio.fi

Och här är en direktlänk till Valios Youtube-kanal, där även pollinerarbufféernas sändningar finns: www.youtube.com/c/valio

Här är en länk till Natur och Miljös sida där du kan läsa mera om pollinerare och vad du själv kan göra för att hjälpa pollinerarna att må bra: www.naturochmiljo.fi/pollinerare

 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)