Brott i Närpes undersöks

Text: Betty Marschan, källor Yle, HBL, narpes.fi
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 09.02.2022

Två personer misstänks för brott i Närpes. Det handlar om människohandel och utnyttjande av människor som arbetskraft. Polisen undersöker brottsfallet.

Åtminstone två personer har gjort brottsliga handlingar mot andra människor i Närpes. Paret har betett sig brottsligt när de anställt nya arbetare till sina växthusodlingar.

De skyldiga personerna misstänks för ocker. Ocker betyder att man utnyttjar svagare personer till exempel ekonomiskt.

Det misstänkta paret har flyttat till Finland från Vietnam för många år sedan. Nu har de lockat arbetstagare från Vietnam till jobb på växthusen. Brottslingarna har tvingat arbetarna att betala mellan 10 000 och 20 000 euro för att få komma till Finland. Sedan har de misstänkta förbjudit arbetarna att söka hjälp från myndigheter och polis.

Problem med ocker redan tidigare

För 10 år sedan var det misstänkta paret själva offer för ocker. Mannen och kvinnan hade kommit till Finland för att jobba men måste betala stora summor själva. Polisen säger att problemen funnits länge.

Kriminalöverkommissarie Thomas Skur vid Österbottens polisinrättning berättar att man under de senaste åren utrett ett tiotal liknande fall i Österbotten.

– De här problemen uppstår ofta i branscher där lönen är låg och det är svårt att hitta arbetskraft. Till exempel inom restaurangbranschen och växthusnäringen.

Växthusen i Närpes behöver många människor som jobbar. Många arbetare har kommit till Närpes från Vietnam. Vietnam är ett land i Asien. Vietnam är fattigt och många som kommer till Finland hoppas på en bättre framtid.

I Närpes odlas 60% av alla Finlands tomater. Tomater odlas i växthus. Närpes är centrum för växthusodlingen i Finland.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)