Butikerna får hålla öppet längre

Text: Markku Juusola
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 17.12.2015

Snart får butikerna själva bestämma hur länge de har öppet.

Riksdagen godkände på tisdagen ett förslag som ger butiker och frisörsalonger rätt att själva bestämma när de håller öppet.

Den här förändringen träder i kraft i början av nästa år, eller senast i början av februari. Finlands regering hoppas att förändringen ska göra handeln livligare. Den kan skapa flera arbetsplatser och på det sättet få fart på Finlands ekonomi.

Snart håller allt fler butiker öppet till klockan 23. En del butiker har öppet ännu längre, till och med dygnet runt. S-köpmännen tänker förlänga öppethållningstiderna för 500 butiker. K-butikerna förlänger troligen sina öppethållningstider mest under lördagskvällar, söndagar och helgdagar. Också Siwa- och Valintatalo-butikerna är allt oftare öppna på helgerna.

Handelsmännen säger att butikerna kommer att behöva flera anställda. Fackförbundet PAM som har de butiksanställda som medlemmar är däremot oroligt. PAM tror att de butiksanställda kan få det ännu otryggare med anställningen på grund av de fria öppethållningstiderna. Förbundet hoppas att de redan anställda som har deltidsarbete ska få de extra arbetstimmarna, och att butikerna inte i stället anställer många fler som får väldigt få arbetstimmar.

I Tyskland och Storbritannien har det redan länge varit fria öppethållningstider. Där har mängden deltidsanställda ökat. Det har lett till mera fattigdom och problem med att kunna försörja sig.

Källor Yle, HS

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)