Centern är största partiet i Finland

Text: Petri Kiuttu, källor FNB, Yle, HS
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 22.04.2015

Partiordförande Juha Sipilä ledde Centern till en klar seger i valet. Också Sannfinländarna och De gröna klarade sig bra i valet.

Centerns ordförande Juha Sipilä är sannolikt Finlands nästa statsminister. Partiet Centern vann riksdagsvalet med klara siffror. Centern fick 49 platser  i riksdagen. Sannfinländarna blev näst största parti, fastän partiet förlorade en plats. De har nu 38 platser i riksdagen.

Tredje största parti är Samlingspartiet med 37 riksdagsledamöter. Samlingspartiet förlorade hela sju platser. Det betyder att partiet förlorade valet. Men ännu sämre  gick det för SDP, alltså socialdemokraterna. SDP förlorade hela åtta platser. SDP har 34 ledamöter i den nya riksdagen.

Det mellanstora partiet De gröna gjorde ett bra val. De gröna fick fem tilläggsplatser. Partiet har nu 15 ledamöter i den nya riksdagen. Vänsterpartiet Vänsterförbundet klarade sig inte heller så bra. Partiet fick sammanlagt 12 platser i riksdagen.

Svenska folkpartiet gjorde ett bra val och får nio ledamöter i den nya riksdagen. Det är lika många som förut. Kristdemokraterna får fem platser i riksdagen.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)