Corona påverkar familjernas vardag

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 08.04.2020

Kvinnor och unga personer upplever situation med coronaviruset jobbigare än många andra. Barnfamiljernas vardag har blivit jäktig.

Vanliga människors vardag har förändrats ganska litet på grund av det undantagstillstånd coronaviruset skapat. Det här kommer fram i en undersökning som gjorts av Taloustutkimus. Undersökningen publicerades i början av april.

Barnfamiljernas vardag har påverkats mest. Många barnfamiljers vardag är nu verkligen jäktig då barnen är hemma hela tiden. Pensionärernas och de arbetslösas vardag har förändrats minst.

I Tammerfors universitet undersöker man hur coronaviruset påverkat människors vardag. Forskare Kirsi Salonen påminner om att det nu är speciellt viktigt att röra sig ute i naturen. Nästan allt annat är förbjudet.

Uteliv förbättrar humöret och piggar upp. Stressen minskar också ute i naturen.

Coronaepidemin syns i mentalhälsovården

Det undantagstillstånd vi har på grund av coronaviruset förorsakar mentala problem. Penningproblem gör människor oroliga. Ständig oro leder till sömnlöshet och gräl. Coronaepidemin förvärrar mentalpatienters hälsa. De blir lätt utan stöd.

Föreningen Psykisk Hälsa Finland r.f. har kontaktats väldigt mycket både per telefon och via internet den senaste tiden.

Källor STT, Yle

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)